Wie weleens luistert naar het nachtprogramma van Jeroen van Inkel op NPO Radio 2 is het vast al eens opgevallen: in de nachtshow zijn nooit luisteraars te horen. “Ik heb bewust geen inbellers, dat hoor je de hele dag al. Dit is voor mij de puurste vorm van radiomaken; een stapel platen en een dj die aan- en afkondigt. Zo ben ik ooit begonnen bij de piratenzenders”, zegt Jeroen in een interview op de website van BNNVARA.

Jeroen, die van zondag op maandagnacht tussen 0:00 en 2:00 uur ‘Van Inkels Choice’ presenteert, noemt het nachtprogramma ‘een cadeautje’. Hij draait dan, naar eigen zeggen zonder bemoeienis van de muziekredactie van Radio 2, de platen die hij zelf heeft uitgekozen. “Ik maak thuis een lijst van dertig platen, daar ben ik best lang mee bezig. De volgorde bepaal ik als ik hier zit. Suggesties van luisteraars zijn ook welkom.”

Als het gaat om nachtradio, dan is het programma ‘Nachtwacht’ een belangrijke inspiratiebron geweest voor Jeroen. “Dat programma heeft nu een legendarische status gekregen. Presentator Tom Mulder zat heel dicht op de microfoon, liet zijn stem een octaaf zakken en draaide veel ballads. Dat was echt sfeer maken. Ik draai af en toe wel een langzaam nummer, maar ik weet dat er ook mensen luisteren die aan het werk zijn, die moeten energie krijgen.”

Foto: Annemieke van der Togt