Jan van Veen onderzoekt momenteel samen met zijn advocaat of hij het ontslag bij Omroep Max op NPO Radio 5 kan aanvechten. Dat vertelt hij in de krant Gooi en Eemlander. Omroep Max stuurde ‘Candlelight’-presentator Jan van Veen begin deze maand de laan uit. Er zou sprake zijn van een ‘onwerkbare situatie’. Daarmee viel na vier afleveringen al het doek voor het programma.

Grootste discussiepunten waren de muziekkeuze en de volgens Omroep Max ‘matige audiokwaliteit’ van het radioprogramma. Van Veen in Gooi en Eemlander: “In mijn eerste kennismakingsgesprek met Max-baas Jan Slagter heb ik hem al verteld dat ik het programma al jaren thuis in mijn eigen studio opneem en dat ik dat zou blijven doen. Om de gedichten in de juiste sfeer voor te lezen is nu eenmaal een intieme setting nodig. Dat begrepen ze bij Max.”

Hij vervolgt: “Maar later trokken ze de geluidskwaliteit opeens in twijfel en vonden ze dat ik naar het Mediapark moest komen voor de opnamen. Dat doe ik niet, want dan krijg ik hooguit een half uurtje met een onervaren technicus. En gedichten voorlezen gaat niet samen met tijdsdruk.”

Muzieksamensteller

Volgens Van Veen lag hij bovendien al na de eerste aflevering overhoop met de muzieksamensteller van het programma. “Hij draaide een nummer van Koot en Bie en het liedje ’Even aan mijn moeder vragen’ van Bloem. Dat soort liedjes past toch niet bij poëzie? Ik heb meteen mailtjes gestuurd met suggesties voor passende muziek als nummers van The Moody Blues en Robbie Williams, maar daar deden ze niks mee.’’

De ‘Candelight’-presentator vindt het ’diep triest’ dat Omroep Max hem niet op de koffie heeft gevraagd om het uit te praten. Hij noemde zijn ontslag eerder al ‘een grof schandaal’.

Op Radio 5 is nu op vrijdagavond non-stop muziek te horen. De zender zegt op zoek te zijn naar een nieuwe presentator voor het tijdslot.

Foto: Nico Kroon | Omroep Max