Home Landelijke radio Jan van Friesland chef binnenland bij NOS Nieuws

Jan van Friesland chef binnenland bij NOS Nieuws

Jan van Friesland (52) is benoemd tot chef binnenland van NOS Nieuws. Vanaf 22 juni gaat hij aan de slag op de redactie in Hilversum. Van Friesland is onder meer de oprichter van Buitenhof. Ook was hij jarenlang eindredacteur. Daarnaast heeft hij voor de NPS, VARA en VPRO documentaire-series en projecten geleid, zowel actualiteiten als achtergronden.

Adjunct hoofdredacteur Tim Overdiek: "Jan is een journalistiek zwaargewicht die zijn sporen heeft verdiend én de Publieke Omroep goed kent. In combinatie met zijn leidinggevende ervaring is hij de juiste man die onze belangrijkste redactie, samen met zijn plaatsvervangers, naar een hoger niveau kan en gaat tillen."

Jan van Friesland over zijn benoeming: “Het is voor mij een uitdaging om in deze interessante tijd van mediaontwikkelingen in relatie tot nieuws, deel uit te maken van zo’n grote en moderne nieuwsorganisatie."

Van Friesland’s loopbaan begon na zijn studie politicologie bij de VARA, waar hij programma’s maakte met Koos Postema en Sonja Barend. Bij de actualiteitenrubriek Achter het Nieuws (VARA), was hij redacteur, verslaggever en samensteller. Hij maakte voor de VARA tv-series met Paul Witteman over genetica, psychiatrie, wetenschap en politiek. Voor de NPS werkte hij samen met Rob Trip. Voor de VPRO leidde hij documentaire-redacties, maakte hij thema-avonden en was als eindredacteur betrokken bij series als Adriaan van Dis in Zuid-Afrika.