Home Landelijke radio IKON tekent protest aan tegen verdwijnen De Andere Wereld van Radio 1

IKON tekent protest aan tegen verdwijnen De Andere Wereld van Radio 1


De IKON heeft protest aangetekend tegen het voornemen van de Radiodirectie van de Publieke Omroep om het programma De Andere Wereld per september niet meer op te nemen in de programmering van Radio 1. Maandag kwam naar buiten dat er plannen zijn om het programma te schrappen; ook Radio Online en Kassa moeten verdwijnen in de plannen.

Naast de IKON hebben ook andere omroepen hebben aangegeven niet blij te zijn met het besluit van de NPO. “Verlies van kwaliteit gaat gepaard met kapitaalsvernietiging, een beslissing die zeker in deze tijd niet is uit te leggen”, aldus directeur Martin Fröberg van de IKON. 

Reden tot het voornemen is de komst van nieuwe omroepen en de daardoor ontstane krapte in het uitzendschema. Zendermanager Laurens Borst wil in plaats van de De Andere Wereld een programma uitzenden waarin het ‘goede nieuws’ het hoofdaccent moet krijgen met rubrieken als ‘Held van week’ en ‘Wat voor mooie dingen staan er komende week te gebeuren?’

In het meerjarenbeleidsplan van de NPO staat dat Radio 1 zich moet gaan onderscheiden met de kernwaarden ‘spraakmakend’ en ‘maatschappelijk betrokken’. Volgens de IKON scoort De Andere Wereld op beide terreinen bovengemiddeld goed. 

“Het programma biedt het door NPO gewenste venster op de wereld, enerzijds met zorgvuldig gemaakte en gemonteerde binnenlandreportages en anderzijds met veel eigen reportages uit het buitenland. De uitzendingen hebben goede luistercijfers (tegen de 200.000 luisteraars per keer), een marktaandeel van rond de 25 procent en een internetsite die in de top 25 van meest gewaardeerde internetsites van de publieke omroep staat.”

“Kwalitatief en creatief gemaakte, hoogstaande radio die veel luisteraars trekt op zondagochtend gaat door de beslissing van de Radiodirectie NPO verloren. En dat terwijl de politiek zich afvraagt waarin de publieke omroep zich nog onderscheidt van andere aanbieders van media”, aldus Martin Fröberg.

De IKON roept de Raad van Bestuur op om in zijn vergadering van komende dinsdag het plan ongedaan te maken. Mocht De Andere Wereld daadwerkelijk verdwijnen, dan komt er na 34 jaar een einde aan het programma. Tot september is het sowieso nog op zondagochtend van 07:00 tot 08:00 uur te beluisteren op Radio 1.