Hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws legt per 1 september aanstaande zijn functie neer en verlaat de NOS. Volgens Gelauff is het tijd voor een nieuwe hoofdredacteur, die nieuwe accenten kan zetten. Daarnaast wil hij meer vrijheid om zijn eigen tijd te kunnen indelen. Met elf jaar in deze functie is Gelauff de langstzittende nieuwshoofdredacteur in de geschiedenis van de NOS.

Als hoofdredacteur is Gelauff onder andere verantwoordelijk voor alle nieuwsuitzendingen op de landelijke publieke radiozenders. Daarnaast maakt de NOS nog het ‘Radio 1 Journaal’ en ‘Nieuws en Co’ op NPO Radio 1.

Menselijker geworden

“Voor mijzelf is dit een grote stap, want na 42 jaar (meer dan) fulltime in de journalistiek te hebben gewerkt, breekt nu een nieuwe vrijheid aan die ik graag wil omarmen”, zegt Gelauff. “Ik ben gezond, voel me sterk en dan is het jaar waarin ik 65 word een goed moment.”

Terugkijkend constateert hij: “We zijn in onze taal, toon en beeldgebruik veel menselijker en veel dichterbij geworden. We bereiken jongeren zoals geen nieuwsorganisatie daarin slaagt. We zijn feitelijk en kritisch en kijken in grotere onbevangenheid en vanuit meer perspectieven naar de wereld om ons heen. We opereren met meer zelfvertrouwen en hebben steeds meer oog gekregen voor onze eigen percepties, omissies, blinde vlekken en fouten.”

19 jaar

Gelauff begon negentien jaar geleden bij de NOS. Eerst als adjunct-hoofdredacteur van het NOS Journaal; vanaf 2011 als hoofdredacteur van de hele nieuwsafdeling van de NOS (naast televisie ook radio en online). Hij kwam over van RTL Nieuws, waar hij onder meer eindredacteur was en een korte periode chef van de Haagse redactie.

Volgens algemeen directeur Gerard Timmer van de NOS heeft NOS Nieuws met Gelauff aan het stuur in inhoud, vorm, professionaliteit en alertheid een enorme ontwikkeling doorgemaakt: “NOS Nieuws heeft het allerbelangrijkste gedaan wat je in deze tijd kan en moet doen. Daar zijn waar je publiek is. NOS Nieuws is niet alleen op die platforms aanwezig, maar is er – getuige het aantal volgers en bezoekers – ook in geslaagd de juiste vertelvormen te vinden voor al die verschillende omgevingen en doelgroepen.”

Wie Gelauff opvolgt heeft de NOS niet bekendgemaakt.

Foto: NOS / Rogier Veldman