Home Hoe is het met? Hoe is het met Fleur Wallenburg?

Hoe is het met Fleur Wallenburg?

Fleur Wallenburg

In ‘Hoe is het met?’ interviewen we dj’s en nieuwslezers die niet meer op de landelijke radio te horen zijn, maar dat voorheen wel waren.

Fleur Wallenburg was jarenlang te horen als nieuwslezer op NPO 3FM. In september 2009 werd ze de vaste nieuwslezer in de ochtendshow van Giel Beelen. In het najaar van 2015 hield Fleur het voor gezien als nieuwslezer op 3FM.

Wat doe je nu?
“Ik werk nog steeds bij de NOS, maar nu bij het mooiste programma van de Nederlandse radio: ‘Met Het Oog Op Morgen’ op Radio 1. Verder coach ik beginnende nieuwslezers binnen de NOS. En sinds kort presenteer ik om de week het programma ‘Teertstra & Wallenburg’ op NPO 3FM KX Radio, samen met mijn goede vriendin en NOS op 3-nieuwslezer Dieuwke Teertstra.”

Je stopte in juni 2015 met het nieuwslezen in de ochtend op 3FM. Was je het vroege opstaan zat?
“Ja. Ik kon ook helemaal niet tegen die vroege diensten. Inmiddels weet ik dat ik echt een avondmens ben. Bij ‘Het Oog’ heb ik vaak late dienst, heerlijk! Maar de beslissing om te stoppen met nieuwslezen in de ochtend was wel ontzettend moeilijk. Als je zo lang met iemand samenwerkt zoals Giel en ik hebben gedaan, ben je ook wel een beetje vergroeid met elkaar. Die eerste paar maanden heb ik ‘m heel erg gemist. Nu gaat het wel weer.”

Eind 2015 zwaaide je helemaal af als nieuwslezer bij 3FM. Waarom?
“Ik was oververmoeid en kreeg last van paniekaanvallen. Ik heb toen even niet gewerkt, maar wel veel nagedacht en ik merkte dat ik heel blij werd van de gedachte dat ik niet meer óp de radio hoefde. Nieuwslezen bij 3FM is de tofste baan die ik ooit heb gehad, maar het is ook knetter-intensief en heel stressvol. Je hebt drie uitzendingen in een uur en je moet constant scherp zijn. En dat lukte me gewoon niet meer.”

“Ik merkte dat ik heel blij werd van de gedachte dat ik niet meer óp de radio hoefde”

Je las jarenlang het nieuws in de ochtendshow van Giel op 3FM en groeide uit tot een van de bekendste nieuwslezers. Hoe kijk je terug op die periode?
“Het was te gek. Het was echt m’n droombaan: het nieuws brengen op mijn favoriete zender. Elke dag was anders en er gebeurde altijd wel wat in de studio. Voor m’n neus traden de beste bands op en werken met Giel was fantastisch. Dus ja, ik kijk er met heel veel liefde op terug.”

Bij 3FM is de afgelopen jaren veel veranderd. Doet het pijn dat de zender het moeilijk heeft in luistercijfers?
“Als je ergens zo lang met zoveel plezier hebt gewerkt, dan doet het natuurlijk altijd pijn wanneer het minder goed gaat. Maar in de tijd dat ik er zat ging het ook zo belachelijk goed, dat het te verwachten was dat het een keer minder zou gaan. Zeker toen de populairste dj’s vertrokken. Er is natuurlijk ook niks mis met vernieuwing. Het was alleen een beetje veel in één keer.

Maar ik heb het gevoel dat het diepste punt is bereikt. Er zit een onwijs goede nieuwe ploeg die met heel veel energie elke dag goede radio maakt. De sfeer is goed en met die luistercijfers komt het ook wel weer goed.”

Wat was je mooiste radiomoment?
“Moet ik er echt eentje noemen? Het zijn er zoveel! Sowieso was het heerlijk om op zo’n toffe, jonge nieuwsredactie te werken. Verder was het geweldig om nieuws te lezen op Pinkpop en Lowlands. En m’n eigen ochtendshow was ook best een hoogtepuntje.”

Is er een kans dat we je weer op de landelijke radio gaan horen?
“Ik vind het in elk geval superleuk om weer een beetje ‘voor de lol’ radio te maken bij KX. En wie weet wat er in de toekomst nog gebeurt, ik sluit het niet uit. Maar voorlopig ben ik heel gelukkig achter de schermen bij Het Oog.”

Foto: NOS/Stefan Heijdendael