Home Landelijke radio 100% NL Herbert Visser blij met frequentie voor 100%NL

Herbert Visser blij met frequentie voor 100%NL

100%NL heeft vanmorgen te horen gekregen dat ze vanaf 8 juli mag gaan uitzenden op kavel A9, het kavel wat RTL FM momenteel gebruikt. Herbert Visser was na de uitspraak tevreden met het resultaat. “We voelden het al komen maar nu is het eindelijk officieel.”

De zender gaat een muziekmix uitzenden die bestaat uit 70 procent Nederlandstalige muziek, 20 procent Europese producties en 10 procent overig. Daarnaast is 45 procent van de muziek jonger dan 1 jaar. 100%NL heeft gekozen voor een urbanformat.

“Op 8 juli gaan we starten met uitzenden in de ether”, zegt Visser. “Ik verwacht dat de opening rond 00:10 uur komt te liggen want om middernacht worden alle grote en belangrijke zenders omgezet. Kort daarna volgen ook de andere zenders.” Omdat niet alle zenders op afstand bediend kunnen worden is de verwachting dat rond half 3 ’s nachts de laatste zender om gaat. 95.0 fm in Nijmegen, deze zender is speciaal voor Visser. “In mijn tijd bij de piraat Keizerstad stond de zender op die zelfde flat, ik heb hem na de laatste uitzending zelfs daar afgebroken.” De zender in Hengelo, die RTL FM niet gebruikte, zal door 100%NL wel gebruikt worden. “Die willen we zo snel mogelijk in de lucht brengen. Er is nog geen opstelpunt maar Broadcast Partners is er mee bezig. We proberen die ook op 8 juli on air te brengen, anders zo snel mogelijk.”

De programmering start ook op 8 juli, om 7:00 uur is het eerste programma te horen. “Eerst zal het een veredeld non-stop station zijn met nieuws, weer, verkeer en aan- en afkondigingen. Pas in september gaan we echt er vol tegen aan.” Dave Donkervoorts zal ook vanaf die datum gaan beginnen. Daarvoor gaat hij zich bezig houden met het coachen van de dj’s. “We hebben veel mensen die nog niet veel ervaring hebben in de radiowereld, Dave gaat ze dat bij brengen.”

Het kortgeding van vandaag ging over het feit dat volgens RTL Nederland het bedrijfsplan van 100%NL financieel onrealistisch was. Echter stelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven het bedrijf niet in het gelijk. “Financieel staan we er juist heel goed voor. We betalen voor het kavel slecht 8000 euro waar andere bedrijven tien tallen miljoenen betalen. Daarop komen nog je jaarlijkse kosten, die ramen we op vier tot vijf miljoen.” Ondertussen loopt de bodemprocedure van RTL FM nog door maar Herbert Visser verwacht hier geen problemen meer van. “Het enige argument was het bedrijfsplan, dit is nu van tafel.”

100%NL wil de distributie vooral via de ether en internet voeren. “Jongeren bereik je op die manier het beste. Kabel willen we wel maar we willen er niet voor betalen. Onze doelgroep heeft meestal geen kabel in de slaapkamer. Ook willen we ons bezig houden met digitale radio.”

Onduidelijk is nog voor hoelang 100%NL de vergunning krijgt. Is het voor de resterende vijf jaar van RTL FM of krijgt de zender acht jaar de tijd? “Dit punt is nog niet duidelijk, we gaan natuurlijk voor de acht jaar. Hier zal nog een uitspraak over moeten komen. Mocht er vijf jaar uitkomen dan komen we in aanmerking voor een schadevergoeding.”