Home Landelijke radio Grap VPRO-radio zorgt voor commotie

Grap VPRO-radio zorgt voor commotie

"Het is een rare dag. Het nieuws heeft ons zojuist bereikt dat Paul McCartney is overleden. Hij is omgekomen bij een auto-ongeluk…42 jaar geleden. Dat betekent dat we gaan afwijken van het normale programma." Dat was vanavond te horen in het programma ‘Binnenland 1’  van de VPRO op Radio 1. Het ging om een grap, maar het zorgde toch voor wat commotie. 

Het getrainde oor hoorde dat er werd gezegd dat het 42 jaar geleden was. In 1966 ging namelijk het gerucht dat Paul met zijn auto was verongelukt. Dat gebeurde toen een radio-dj uit Detroit tijdens de uitzending een telefoontje kreeg van een student van de Universiteit van Michigan. De student beweerde dat Paul McCartney die toen in The Beatles zat, niet de echte McCartney, maar een look-alike zou zijn. Deze look-alike zou William Campbell heten.
De media sprongen spontaan op dit verhaal en gingen op zoek naar verborgen feiten in nummers en platenhoezen van The Beatles. Zodoende kwamen er destijds tientallen ‘bewijzen’ naar voren voor de dood van de Beatle.

Aan het einde van de uitzending was in ‘Binnenland 1’ te horen dat het om een grap ging. "Hoe is dit geverifieerd?" "Nou, we hebben een Beatles plaat achterstevoren gedraaid." Het programma omschrijft zichzelf als: ‘een radiomagazine dat zich baseert op nieuwsfictie vanuit de binnenwereld.’