Home Landelijke radio Geen regeling voor auteursrechten podcasts

Geen regeling voor auteursrechten podcasts

Een tijdelijke overeenkomst om de auteursrechten van muziek in podcasts af te dekken is voorlopig van de baan, zo schrijft Emerce. De Nederlandse platenmaatschappijen zien na overleg af van een gezamenlijke podcastlicensie. Podcasters die muziek willen draaien zullen daarvoor voor elk liedje afzonderlijk toestemming moeten vragen aan de betrokken platenmaatschappij.

De twee muziekrechtenorganisaties, NVPI en SENA, werkten de afgelopen maanden aan een oplossing voor de downloadbare radioprogramma’s. Daarmee zouden alle auteursrechten rond podcasting zijn afgedekt. De platenmaatschappijen zien dit uiteindelijk toch niet zitten. Dat de muziek die in een podcast wordt gedraaid makkelijk te vermenigvuldigen is, is volgens NVPI woordevoerder het grootste bezwaar van de muziekindustrie. Voor bestaande radioprogramma’s die ook een podcast hebben wordt nog gewerkt aan een oplossing.

De NVPI (Nederlandse Vereniging voor producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers) vertegenwoordigt de platenmaatschappijen. De SENA (Stichting ter Exploitatie van Naburige Rechten) behartigt de belangen van uitvoerend kunstenaars en platenproducenten. De SENA regelt nu al de rechten voor streaming radio.

De Buma/Stemra, de auteursrechtenorganisatie voor componisten en tekstdichters, heeft al sinds deze zomer een tijdelijke regeling voor podcasts. Niet-commerciele podcasters moeten 35 euro per maand betalen. Die regeling blijft een ’voorlopig’ karakter houden.

Vorig artikelTom Kok voert nieuw bestuur AVRO aan
Volgend artikelGroningse commissaris opent Mediacentrale