Home Landelijke radio Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben vertrouwen in regionale omroepen

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben vertrouwen in regionale omroepen

RTV West en RTV Rijnmond krijgen zeer waarschijnlijk vier miljoen euro subsidie van de provincie. Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland hebben vandaag voorgesteld de subsidie toe te kennen. Volgende week zal een besluit vallen of het plan ook doorgaat.

GS hebben vertrouwen in de businessplannen die de noodlijdende omroepen hebben ingediend. Als gevolg van wanbeleid raakten de regionale publieke omroepen van Zuid-Holland in grote financiële problemen. Volgens een onderzoeksrapport dat in december uitkwam, heeft RTV West een tekort van 3 miljoen euro op de balans, RTV Rijnmond 1,3 miljoen. Om beide stations weer gezond te krijgen, zou ongeveer 10 miljoen euro nodig zijn.

De toezichthouder die de provincie heeft aangesteld om de ontwikkelingen bij West en Rijnmond in de gaten te houden, stelt dat 6 miljoen euro voldoende is om de stations er weer bovenop te krijgen. Zuid-Holland vindt een lening van 4 miljoen genoeg, de resterende 2 miljoen moeten de omroepen zelf dekken. Ze kunnen daarvoor bijvoorbeeld financiële hulp zoeken bij stadsregio’s en gemeenten, aldus cultuurgedeputeerde E. van Heijningen.

Zuid-Holland besloot in december al 3 miljoen euro in de armlastige stations te steken. In ruil daarvoor moeten West en Rijnmond aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten de omroepen uiterlijk 1 mei de samenstelling van een nieuw bestuur en de nieuwe bestuursstructuur aan de gedeputeerden melden. De bedrijven mogen geen kredietovereenkomsten aangaan zonder schriftelijke toestemming van GS. De omroepen rapporteren per kwartaal over de financiën. (ANP)