Het aantal mensen met een DAB+ radio is het afgelopen jaar licht gestegen. Ondanks meerdere campagnes heeft 26 procent van de Nederlanders een radio in huis of auto die de digitale ether kan ontvangen, tegen 24 procent in 2021. Van de huishoudens in Nederland heeft 24 procent een DAB+ radio in huis of in de auto. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 53 procent van de Nederlanders geeft aan DAB+ wel te kennen, ook dat is een lichte stijging.

Een deel van de stijging is te verklaren omdat nieuwe auto’s nu standaard zijn uitgevoerd met een DAB+ radio. Vooral mannen gebruiken DAB+ om naar de radio te luisteren. 32 procent zegt een DAB+ radio te hebben, bij vrouwen is dat maar 20 procent.

Tieners gebruiken de digitale ether maar amper (15 procent). Het meeste gebruik zit bij de leeftijdsgroep 45 tot 65 jaar (34 procent).

Campagnes

Radiostations zijn verplicht om DAB+ te gebruiken en het is eigenlijk de bedoeling om de FM uiteindelijk uit te schakelen. Maar ondanks meerdere campagnes, gaat het gebruik van de digitale ether maar langzaam omhoog. En bijna driekwart van de Nederlanders heeft dus nog altijd geen radio die DAB+ kan ontvangen. Vorig jaar daalde de bekendheid met DAB+ zelfs licht.