Home Landelijke radio Gebouw NPO en NOS in Hilversum ontruimd na binnendringen gewapende man

Gebouw NPO en NOS in Hilversum ontruimd na binnendringen gewapende man

De gebouwen van de Nederlandse Publieke Omroep en de NOS in Hilversum zijn donderdagavond urenlang ontruimd geweest nadat een gewapende man op de redactie van de NOS stond. De man eiste zendtijd in het NOS Journaal. Tegen RTL zei NOS-verslaggever Martijn Bink dat hij de redactie op kwam en naar een lege studio gestuurd werd.

Vlak voor het Achtuur Journaal kwam de man binnen. Wat er verder is gebeurd blijft onduidelijk. Er is in ieder geval niet geschoten. Ook het pand van de NPO was urenlang ontruimd. Radio 1 zond nog gewoon uit, maar had een lokatieuitzending. Alle medewerkers van 3FM en Radio 6 moesten ook naar buiten. Andere radiostudio's zijn elders gevestigd.

Op Radio 1 was de locatieuitzending om 21:00 uur afgelopen, daarna volgde een korte stilte. Hierna nam Wilma Borgman de uitzending vanaf de redactie in Den Haag over. Zij liet horen hoe de arrestatie ging. Vervolgens ging de uitzending verder vanuit een studio van Radio 2. 3FM en Radio 6 zonden van 20:30 tot 21:15 uur nonstop muziek uit. 

Sinds 21:15 uur zendt 3FM weer live uit. Niet vanuit de Peperbus, maar vanaf de Radio 5-studio vanuit het AKN-gebouw. 3FM-dj Domien Verschuuren moest de studio halsoverkop verlaten, dat werd vastgelegd op video.

Jan de Jong, de NOS-directeur, zegt dat de NOS na de aanslagen van Charlie Hebdo de veiligheidsmaatregelen heeft aangescherpt.

Update 22:15 uur
Het NPO-gebouw, met daarin onder meer de 3FM en Radio 6-studio, is om 22:15 uur weer vrijgegeven, het NOS-gebouw nog niet.

Update 22:30 uur
Onbevestigde bronnen zeggen dat gijzeling 'een verwarde eenling' is. Het zou gaan om een Delfse student, er zou geen sprake zijn van een terroristisch motief. De man zou ook niet op de lijst staan van Nederlandse jihadstrijders.

Het pand van de NOS is omstreeks 22:30 uur weer vrijgegeven. Volgens de politie worden alle panden op het Media Park nu extra beveiligd.

Update 22:45 uur
De Officier van Justitie zegt op de persconferentie dat de verdachte een 19-jarige man uit Pijnacker is. Volgens Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, was het Media Park sinds de aanslagen in Parijs extra voorbereid op dit soort incidenten. Volgens Broertjes zijn er sinds de aanslagen extra surveillances en is er een extra mediateam opgezet.

Broertjes wil de komende tijd met de omroepen aan tafel om de veiligheid om het Media Park extra te vergroten.

3FM zendt vanaf 1:00 uur weer uit vanuit de Peperbus. Tot die tijd komen de uitzendingen van 3FM vanuit de Radio 5-studio.