Home Landelijke radio Gabri de Wagt overleden

Gabri de Wagt overleden

Radiomaker Gabri de Wagt is donderdag op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zeist overleden. Dat heeft zijn familie vrijdag laten weten. De Wagt werkte veertig jaar bij de VARA. Per januari 1985 ging hij met de VUT.

Van de stichting Nipkow ontving hij de prestigieuze ‘Ere Zilveren Reissmicrofoon 1984′. Volgens de jury was een gewone Reissmicrofoon een ,,te iele bekroning voor het werk van een man die bijna veertig jaar zijn innerlijke onrust en verwondering via de radio aan miljoenen luisteraars probeerde over te brengen”.

Zijn grootste roem vergaarde hij met satirische programma’s over de actualiteit als De Groene Kalabas, Marimba, Boemerang en Het stond in de krant. Volgens kenners was hij bekend om zijn ‘nerveus hartstochtelijk’ gemaakte klankbeelden, documentaires en historische terugblikken. ,,Op veel van zijn producties drukte een typisch De Wagt-stempel op iedere radiominuut”, zo stelde de Nipkowjury.

De Wagt was niet alleen maker van radioprogramma’s. Hij fungeerde ook een tijdje als chef van de afdelingen actualiteiten van VARA-radio, werkte korte tijd bij de tv-afdeling en was ook hoofdredacteur van de VARA-gids.

Als radiomaker doorbrak hij medische en psychologische taboes door via de microfoon te laten weten hoe bevallingen en hartoperaties worden uitgevoerd. Hij was erg betrokken bij ontwikkelingen in de samenleving. Programma’s over relaties, echtscheidingen, homoseksualiteit en zwaargestraften hielden hem ook zelf maandenlang aan het onderwerp gekluisterd. (ANP)