Home Landelijke radio Fusie levert omroepen meer geld op dan zelfstandig blijven

Fusie levert omroepen meer geld op dan zelfstandig blijven


"TROS en KRO doen alsof ze de verliezers zijn van de omroepplannen van minister Van Bijsterveldt (Media, CDA). Maar ondanks de bezuinigingen van 200 miljoen euro gaan de twee grootste omroepverenigingen van Nederland er juist op vooruit." Dat zegt Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), in het NRC Handelsblad. Volgens hem vallen de omroepen terug in "de praktijken van het oude Hilversum". Hagoort vreest dat de publieke omroep zich door het "gekissebis" uitlevert aan de politiek.

De minister geeft de zes omroepen die willen fuseren een bonus van 10 miljoen euro per omroep. De omroepen willen echter meer geld uit het programmaversterkingsbudget. "Dat is juist het instrument van de NPO om te zorgen dat ook programma's worden gemaakt voor groepen die ondervertegenwoordigd zijn bij de 3,5 miljoen leden. Bijvoorbeeld jongeren en allochtonen. Van de omroepen die het hardst protesteren tegen de kabinetsplannen, gaan KRO en TROS er het meest op vooruit. AVRO en TROS krijgen nu samen 64 miljoen euro per jaar. Na de bezuinigingen zou dat 71,1 miljoen euro worden. KRO en NCRV krijgen nu samen 62,5 miljoen. Dat wordt 67,7 miljoen. MAX daarentegen zou van 25,2 miljoen naar 16,9 miljoen gaan."

TROS en KRO krijgen dan vijf keer zoveel als Omroep MAX. Er is altijd onderhandeld over drie keer zo veel geld. "Het is echt verdrietig dat ze dan nog klagen. De minister telt het aantal omroepleden in 2014. En daarna pas weer in 2020. Dat betekent dat hun budget gegarandeerd is voor zeven jaar. Welke publieke organisatie kan dat nog zeggen?"

Volgens Hagoort is het klagen een oude Hilversumse gewoonte. "Ze willen meer geld. En meer macht. Maar een Hilversum dat slechts uit is op geld en macht, is een failliet Hilversum. Deze omroepen komen louter voor zichzelf op en vergeten voor wie we het allemaal doen. In het nieuwe Hilversum moeten publiek en programma's centraal staan."

 

Budget 2011,
na fusie

Budget 2016
na bezuinigingen

AVRO-TROS

64,0

71,1

KRO-NCRV

62,5

67,7

VARA-BNN

58,2

56,5

VPRO

30,4

25,8

EO

32

31,2

MAX

25,2

16,9

Betreft garantiebudgetten (70 procent van het budget waarop omroepen op basis van hun ledenaantallen recht hebben).