Home Regionale radio Fusie tussen L1 en Omroep Brabant mislukt

Fusie tussen L1 en Omroep Brabant mislukt

Er komt definitief geen bestuurlijke fusie tussen Omroep Brabant en L1, meldt Omroep Brabant. De regionale omroepen van Noord-Brabant en Limburg zijn het niet eens geworden over de structuur van de gezamenlijke organisatie. Stichting Omroep Limburg (SOL), eigenaar van de zendmachtiging van de Limburgse zender L1, wil de zendmachtiging niet uit handen geven. Daarmee zou het behoud van de regionale identiteit in het geding kunnen komen, vinden ze.

Directeur Henk Lemckert van Omroep BRabant vindt het jammer. “Door het mislukken van deze fusie wordt vooral de toekomst van de regionale journalistiek getroffen.” Omroep Brabant wil niet meewerken aan een fusie-constructie waarbij het beheer van de Limburgse zendmachtiging in handen blijft van een Limburgs bestuur.

Commissariaat

Het speelt ook een rol dat het Commissariaat voor de Media zich eind december niet onvoorwaardelijk achter een bestuurlijke fusie heeft geschaard. De toezichthouder houdt een slag om de arm, waardoor het risico voor SOL om de zendmachtiging te verliezen te groot wordt.

Het mislukken van de fusie heeft verder geen gevolgen. Het was een antwoord op de mislukte fusie van de dertien regionale omroepen tot één landelijke organisatie.