Bijna anderhalf jaar na het overlijden van zijn vrouw Greetje lanceert Frits Spits morgen zijn eigen boek ‘Alles lijkt zoals het was’. Aan de hand van meerdere Nederlandstalige liedjes beschrijft hij een lange periode van rouw. De Radio 1-presentator noemt het zelf ‘nieuwe standaards over liefde, leven en verlies.’

De vrouw van Frits Spits, Greetje, overleed vorig jaar mei aan de gevolgen van longkanker. De twee waren al meer dan 45 jaar samen; ze leerden elkaar kennen in hun tienerjaren. Muziek heeft na het overlijden van Greetje een andere rol gekregen voor Spits, zo stelt hij. “Ik had altijd al oor voor de teksten en de taal in liedjes, maar nu begin ik ze meer en meer te koppelen aan gebeurtenissen en herinneringen uit het leven.”

In het boek behandelt de Radio 1-presentator nieuwe liedjes van onder meer Frank Boeijen, Youp van ’t Hek, Diggy Dex en Spinvis en Anouk. Liedjes en verhalen die ‘die een ode brengen aan het leven en de liefde.’

Radio biedt troost

Een leven zonder ‘zijn’ Greetje valt Spits zwaar. Nog steeds is zijn gemoedstoestand ‘heel wisselend’, vertelt hij. “Greetje zat bijna mijn hele leven in alles wat ik deed. Nu moet ik uitvinden wie ik ben zonder haar. En dat lukt, zeker. De ene dag beter dan de andere. Maar het is heel pijnlijk”, aldus de presentator in het AD.

Na het overlijden van zijn vrouw keerde Spits al snel weer terug op NPO Radio 1. “Mijn werk is ook een troost. Ik ben blij dat ik dat drie weken na haar dood weer heb opgepakt. Het helpt me mijn leven te ordenen, ik vind daar aandachtige gesprekspartners. Radio biedt me veel troost. Zolang er radio is, ben ik niet echt alleen.”

‘Alles lijkt zoals het was. De nieuwe standaards’, inclusief cd, is via deze link te bestellen

Foto: Wessel de Groot | KRO-NCRV