Home Landelijke radio Frequenties RadioNL in Cuijk en op Ameland moeten ook in hoger beroep...

Frequenties RadioNL in Cuijk en op Ameland moeten ook in hoger beroep opnieuw verdeeld worden


Twee commerciële regionale frequenties moeten opnieuw verdeeld worden. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft een uitspraak van de bestuursrechter in Rotterdam daarover bekrachtigd. Die bepaalde in 2009 dat de twee kavels 95.3 FM (Kavel B31) in Cuijk en 89.4 FM op Ameland (Kavel B27) opnieuw verdeeld moesten worden omdat er geen regiogebonden programma's op worden uitgezonden.

In maart 2008 kreeg RadioNL de frequenties na een verdeelprocedure. Memories FM, een nog op te zetten commerciële zender uit de Brabantse gemeente Landerd, tekende daar bezwaar tegen aan. Ook de Stichting Kabelkrant Ameland deed dat, maar die partij heeft z'n bezwaren inmiddels ingetrokken. RadioNL ging in beroep tegen de uitspraak van de rechter.

Nicol Silvius, destijds eigenaar van RadioNL, vindt dat de vergunningen volgens de regels zijn verleend. Daar valt niet aan te twijffelen ben ik van mening", zo reageert hij tegenover RadioFreak.nl. "Je kunt de spelregels niet achteraf veranderen."

Regio
De regiogebonden programma's staan centraal in de zaak. Volgens Memories FM zendt RadioNL geen regiogebonden programma's uit. Volgens Silvius klopt dat niet en mag je als radiostations zoveel kavels hebben als je maar wilt, als er maar geen sprake is van dubbele dekking en niet meer dan 30 procent van de Nederlandse bevolking wordt bereikt.

Volgens de rechter heeft RadioNL in de aanvraagprocedure gezegd dat 64 procent van het programma op de regio gericht zou zijn. In de praktijk lijken de uitzendingen juist identiek. RadioNL zegt juist dat er in die programma's rekening wordt gehouden met regio's waarin de zender te ontvangen is. Onder andere het nieuws, weer en verkeer zorgen voor dat regionale karakter. Daarnaast wordt er bijvoorbeeld regelmatig muziek uit de regio's uitgezonden, volgens RadioNL.

Bezwaar
Memories FM had eerder ook al bezwaar gemaakt bij de minister over de verdeelprocedure. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (waar media onder valt) moet het bezwaar opnieuw behandelen, heeft het College bepaald.

De hele uitspraak is hier te lezen.

Vorig artikelFrank Dane presenteert programma in het Deens na winst tegen Oranje
Volgend artikel100%NL wil dat Omroep Gelderland stopt met zender Hits uit Holland