Home Landelijke radio “Kermis FM smaakt naar meer!”

[FOTO’S] “Kermis FM smaakt naar meer!”

"Het smaakt naar meer!" Radio 2-dj Jeroen Kijk in de Vegte weet nu al dat hij volgend jaar weer radio wil maken op Kermis FM. Als hij z'n RTL-collega Jeroen Latijnhouwers tegenkomt in de studio van de evenementenzender van de Tilburgse Kermis (105.9 FM) worden de afspraken snel gemaakt. "Volgend jaar met z'n drieën, samen met Jan de Hoop!"

Voor Jeroen Kijk in de Vegte (foto) is het de eerste keer dat hij een uitzending maakt op Jeroen Kijk in de VegteKermis FM. Jeroen Latijnhouwers was al vaker in Tilburg om radio te maken. En hij is niet de enige. Ook Astrid de Jong (Omroep Max), Sander Hoogendoorn (3FM), Lindo Duvall (Radio Veronica) en Rob Stenders (3FM) komen langs om radio te maken op een van de grootste evenementen van Kermis FM.

"Dit kan alleen op Kermis FM", twittert Domien Verschuuren (3FM) als zijn NOS-collega Mustafa Marghadi 's avonds in de studio staat te rappen. "Serieuze nieuwsmeneer van de NOS rapt as we speak heel 'Next Episode' van Dr. Dré mee. Uit z'n hoofd". Voor de gelegenheid zijn er een aantal dames die de grootste kermis van de Benelux bezochten in de studio gehaald om als z'n achtergronddanseressen te dienen. "Wat de kermis allemaal wel niet in je boven brengt", reageert hij achteraf.

Het is feest voor de ruim 220 vrijwilligers die meewerken aan de radio- en tv-zender, die ook nog een podium en uitgebreide internetsite heeft. Het is namelijk de vijfde keer Kermis FM te vinden is op de grootste kermis van de Benelux. En ook dit jaar is het weer groter dan andere jaren. "Naast de radio, het podium en de site hebben we dit jaar stevig ingezet op de tv-uitzending", zegt voorzitter Arno Leblanc van de stichting Kermis FM. "We maken live televisie tijdens de openingsuren van de kermis en daarvoor heb je flink wat extra mensen en faciliteiten nodig."

Het is dan ook niet voor niks. De uitzendingen worden uitgezonden in de regio Tilburg via Omroep Tilburg, maar ook landelijk via de eventementenkanalen van Ziggo en UPC en op Roze Maandag, een groot gay-evenement, ook op 101TV. "Maar dat betekent absoluut niet dat de radio een ondergeschoven kindje is geworden", verzekert de Kermis FM-voorzitter. "We proberen juist de radio- en tv-uitzending zo te combineren dat het 1 product is. Dat betekent dat de radio zich aanpast aan de tv en andersom." Daarnaast is er dit jaar een speciale stream op de website waar mensen kunnen 'radio-kijken'. "Radiofreaks die gewoon de radiostudio willen zien de hele dag, kunnen daar terecht, met dank aan onze partner StreamOne, waardoor ook fragmenten uit de uitzending terug te kijken en te horen zijn."

Met ieder jaar zo'n anderhalf miljoen bezoekers is de Tilburgse Kermis een van de grootste evenementen van Nederland. En het kan dit jaar weleens een recordaantal bezoekers opleveren. "Het is fantastisch weer, dus dan kan het record er weleens aan gaan!" Vanuit het hele land komen er reacties op de uitzendingen. "Hoeveel mensen er kijken weten we niet precies. Maar we weten dat er ieder jaar tienduizenden mensen naar de streams op de site kijken."

Het jinglepakket van Kermis FM is compleet vernieuwd. Het pakket is gemaakt door The Rocketeers uit Hilversum en ingesproken door Ferry van der Heijden. De digitale studio komt van dBmg. De zender staat op het dak van het gemeentekantoor in Tilburg op 32 meter hoogte. Vanuit de studio van Kermis FM op het Piusplein in Tilburg wordt het signaal doorgegeven via een point-to-point wifi-verbinding. "Collega's van Studio 040 uit Eindhoven hebben de verbinding voor ons opgezet en ze helpen ons ook uitgebreid tijdens de kermis", zegt Leblanc.

Zender van Kermis FM
Zender op het Stadskantoor in Tilburg

Studio van Kermis FM op het Piusplein
Studio van Kermis FM op het Piusplein
Mustafa Marghadi
Mustafa Marghadi