Home Landelijke radio Flinke problemen op nieuwsredactie RTV Noord

Flinke problemen op nieuwsredactie RTV Noord

Er zijn intern flinke problemen op de nieuwsredactie van RTV Noord. Dat blijkt volgens het Dagblad van het Noorden uit een voor intern gebruik bestemd onderzoeksrapport. De nieuwsredactie van de regionale omroep functioneert slecht, er wordt nauwelijks leiding gegeven, de communicatie is ondermaats en de hoofdredactie heeft te lang van een afstand toegekeken.

De externe Amersfoortse onderzoeker Siebe Dijkstra interviewde veertien medewerkers. Er heerst interne onvrede op de nieuwsredactie van RTV Noord. De leiding van die afdeling geeft nauwelijks leiding. Dat wekt alom ergernis, maar de medewerkers hebben het inmiddels afgeleerd te denken dat er ooit wat zal veranderen.

Bovendien is de hoofdredactie (‘Het Kremlin’, zoals zij traditiegetrouw bij Noord wordt genoemd) onzichtbaar en houdt die zich te veel op afstand. “Wij hebben zelf om het onderzoek gevraagd”, reageert directeur/hoofdredacteur Roel Dijkhuis. “Naar aanleiding van gemor.”

Toch is er wel wat positiefs te melden. De uitzendingen worden op zich goed worden georganiseerd en de betrokkenheid en inzet van de medewerkers is groot. Dijkhuis zegt zich te kunnen vinden in de kritiek die spreekt uit het rapport. “Ik ben er niet erg van geschrokken. We hebben niet voor niets om een onderzoek gevraagd. We moeten wel vaststellen dat het niet om de hele organisatie gaat, maar om de nieuwsafdeling.”

Toch schemert er wel degelijk kritiek op het functioneren van de hoofdredactie door. “Ja, we zitten op een andere verdieping, die afstand is er”, erkent Dijkhuis. “Een van de maatregelen die we naar aanleiding van dit rapport nemen is dat de adjunct-hoofdredacteur (Arnold Wielenga; red.) bij de nieuwsredactie komt te zitten.”

Volgens Dijkhuis zijn bij RTV Noord momenteel werkgroepen in de weer met de uitwerking van de adviezen van de onderzoeker. Er zijn eerst redactiebrede vergaderingen over geweest. “We gaan er zeker uitkomen”, zegt de directeur/hoofdredacteur.

Het is hem nog te vroeg om te zeggen hoe. De belangrijkste aanbeveling van onderzoeker Dijkstra is dat er één chef nieuwsredactie komt en één chef voor de bureauredactie.

Vorig artikelDag van de Liefde op Radio4
Volgend artikelAmsterdam onderzoekt verbod op radio’s op bouwplaatsen