Home Landelijke radio Amsterdam onderzoekt verbod op radio’s op bouwplaatsen

Amsterdam onderzoekt verbod op radio’s op bouwplaatsen

De gemeente Amsterdam wil een eigen richtlijn opzetten om bouwlawaai te verminderen en wil daarnaast meteen bekijken of een verbod op radio’s op bouwplaatsen mogelijk is. Dat blijkt uit het gemeentelijke Milieubeleidsplan 2007-2010. Er is nu al een landelijke richtlijn voor bouwlawaai, maar die voldoet volgens de gemeente niet.

Aanleiding voor het mogelijke verbod is klachten van inwoners. Het Comité Stop Overlast Stadhouderskade stelde het verbod voor. Dat zijn bewoners uit een straat waar de laatste tijd onder meer gewerkt werd aan een nieuwe brug.

De VVD in Amsterdam vindt een radioverbod overdreven. ”Het is een benepen standpunt”, zei raadslid Jos de Wit gisteren tijdens een commissievergadering tegen milieuwethouder Marijke Vos. ”Als buren kun je bouwvakkers ook gewoon een kopje koffie aanbieden en vragen of de radio wat zachter mag.”

Ook FNV Bouw vindt de maatregel onnodig. ”Een verbod is wel heel verstrekkend”, aldus een woordvoerster. ”Tijdens normale tijden moet je naar de radio kunnen luisteren.” Net als je met je eigen buren moet je met de bouwvakkers tot overleg zien te komen, aldus de vakbond. ”Als je buurman elke dag drie uur piano wil spelen, stap je naar hem toe. Zo kun je ook naar een bouwvakker toe stappen. Bouwvakkers zijn hele normale, redelijke mensen.”

Bovendien leidt een stadsbreed verbod er volgens FNV Bouw toe dat bouwlieden niet naar de radio kunnen luisteren op plekken waar nauwelijks mensen wonen, zoals op grote delen in de nieuwbouwwijk IJburg. Als er toch een verbod komt, gaat de vakbond aan de bel trekken bij de gemeente Amsterdam. [RadioFreak / Parool]