Home Landelijke radio Fiscus eist 20 miljoen van Veronica

Fiscus eist 20 miljoen van Veronica

De belastingdienst eist twintig miljoen euro van de vereniging Veronica. Dit bevestigt gedelegeerd commissaris Cees van Steijn van Veronica aan de Volkskrant. Van Steijn verwacht niet dat hierdoor de verkoop van Veronica aan SBS gevaar loopt, maar SBS zal minder betalen.

De vereniging Veronica verkoopt vrijwel al haar activiteiten aan SBS: het zeer winstgevende Veronica Magazine, Veronica Digitaal, een lithobedrijf en enige onderdelen van Veronica TV. Zo mag SBS na de deal zijn zender V8 omdopen in Veronica. In ruil voor dat al zou Veronica aandeelhouder worden van SBS Nederland, en zou daarvan 12 procent krijgen. Van Steijn zegt nu te verwachten dat het wel wat minder wordt. “We zijn daarover in goed overleg met SBS.”

Met de vordering van de fiscus zou vrijwel het hele spaarpotje van Veronica op zijn. Tot een jaar geleden had Veronica nog omstreeks 57 miljoen euro aan vrij te besteden geld. Na rampzalig verlopen avonturen, met name de pogingen om weer een tv-station te beginnen, is daarvan meer dan de helft verdwenen. Na de aanslag van de fiscus verwacht Van Steijn dat de spaarpot vrijwel leeg zal zijn. “Ik verwacht dat er dan nog enkele miljoenen over zullen zijn.”

De navordering heeft te maken met een ingewikkelde herschikking van bv’s die Veronica eerder dit jaar uitvoerde. Doel was een fiscaal vriendelijker constructie op te zetten. De fiscus accepteerde die constructie, maar eiste wel dat die minstens drie jaar zou standhouden. Nu Veronica wordt verkocht, wordt die constructie afgebroken en daarmee ook de fiscaal vriendelijke aspecten. Bovendien, zegt Van Steijn, is bij verkoop van bedrijfsonderdelen een navordering van de fiscus normaal. Bedrijfsonderdelen worden vaak voor veel meer verkocht dan waarvoor ze in de boeken stonden. Dat verschil in waarde wordt alsnog belast.

Van Steijn verwacht nog deze maand de overeenkomst met SBS te tekenen. Dan zal ook de overeenkomst met Sky Radio worden getekend, waarna de naam van Veronica zal worden gebruikt voor Sky’s Gouwe Ouwe Zender.