Home Landelijke radio Feest van radiopiraat loopt uit de hand

Feest van radiopiraat loopt uit de hand

Een illegaal radiofeest in een bedrijfsloods aan de Loswal in Kampen is afgelopen vrijdag volledig uit de hand gelopen. Na klachten van overlast is een ambtenaar van Agentschap Telecom op verzoek van de politie samen met medewerkers van de gemeente de loods binnengevallen. Behalve een illegale radio-uitzending was er ook een illegaal feest aan de gang met zo’n 50 bezoekers.

Bij het in beslagnemen van de apparatuur sloeg de vlam flink in de pan. Politie-agenten en ambtenaren werden door de groep belaagd en door een aantal zelfs mishandeld. Door inzet van pepperspray en een diensthond konden de gemoederen weer bedaard worden. Een 19-jarige en een 44-jarige IJsselmuidenaar, een 21-jarige man uit Wilsum en een 43-jarige man uit Wezep werden aangehouden wegens geweldpleging.

Volgens Henk Kremer van de politie IJsselland is het  geen regel dat de politie samen met de ambtenaren illegaal zendmateriaal opspoort en in beslag neemt. "We moeten eerst worden gebeld dat er overlast is.”

Rogier Verhagen van het Agentschap Telecom zegt dat er in Kampen niet zoveel etherpiraten aan het werk zijn. "Dat er in een zaal met 50 fanatieke fans van de etherpiraat gevochten wordt als de apparatuur in beslag wordt genomen, verbaast me niets. Maar het is noodzakelijk, want de frequenties van nood- en hulpdiensten worden uit de ether gedrukt. En dat kan letterlijk levensbedreigend zijn", aldus Verhagen.