Home Landelijke radio Facturen van duizenden euro’s voor omroepen vanwege podcasts

Facturen van duizenden euro’s voor omroepen vanwege podcasts

Publieke omroepen als NPS, KRO en VPRO hebben de afgelopen dagen forse facturen van de SENA ontvangen voor het aanbieden van podcasts op hun websites, zo schrijft Broadcast Magazine. De SENA stuurt de facturen omdat de omroepen rechten moeten afdragen voor het gebruik van muziek in podcasts.

De Publieke Omroep is al een tijd in onderhandeling met de Sena om een collectieve regeling te treffen voor omroepen, maar deze onderhandelingen hebben nog geen bruikbaar resultaat opgeleverd. De Sena lijkt daarom te hebben besloten via de normale regeling de rechten te innen. Juristen van de publieke omroepen zullen de facturen aanvechten en vaststellen dat er wel bereidheid bestaat tot het vergoeden van auteursrechten, maar dat dit gerelateerd moet zijn aan het aantal feitelijke downloads wat nu niet het geval is.

Voor de omroepen leveren de facturen grote problemen op. Bij de KRO was het totaalbedrag meer dan 10.000 euro. Ook bij de NPS loopt het vooral door het dagelijkse programma ‘Kunststof’ flink op. De omroep is wegens de kosten voor het gebruik van muziekrechten kort geleden gestopt met het podcasten van haar 3FM-programma’s.

Sena heeft overigens ook omroepen gefactureerd voor programma’s waarin totaal geen muziek voorkomt, zoals het IKON-programma ‘De Grote Vraag’, alsmede voor programma’s waarin muzikanten live-muziek ten gehore brengen. Deze hoeven de omroepen sowieso niet te betalen.

Vorig artikelVeel stemmen voor Radio- en Televisierring
Volgend artikelGeruchten over overstap Giel Beelen naar Radio 538