Home Landelijke radio EU wil regels online radio aanpassen

EU wil regels online radio aanpassen

Er komen nieuwe regels voor het uitzenden van muziek via internet. De verschillende instanties in de Europese landen die de royalty’s incasseren mogen dat straks doen in alle landen in de Europese Unie. Dit zou concurrentie en lagere prijzen moeten stimuleren.

Zenders die muziek uitzenden via internet moeten daarover royalty’s betalen. In Nederland worden deze geïncasseerd door de SENA, Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten. Volgens het voorstel dat bij de EU ligt en is ingediend door EU-commissaris Monti mogen de instanties die de royalty’s incasseren dit ook voor zenders in andere landen doen. Omroepen krijgen daarmee de mogelijkheid een overeenkomst te sluiten met een buitenlandse instantie voor naburige rechten waar de tarieven gunstiger zijn.

Deze instanties dienen dan een onderscheid aan te brengen tussen de daadwerkelijke kosten voor royalty’s en het deel dat als administratieve kosten wordt geïnd. Omroepen kunnen dan onderling een vergelijking maken welke instantie de laagste administratieve kosten hanteert.

EU-medewerkers meldden dat het slechts de eerste stap is in het openbreken van de regels rond royalty’s. Bij Sena was er niemand bereikbaar voor commentaar. (Emerce)