Home Landelijke radio Erik de Zwart weg bij Radio 538

Erik de Zwart weg bij Radio 538

Erik de Zwart vertrekt bij Radio 538. Dit heeft de zender vanmorgen bekend gemaakt. De Zwart stapt per 1 januari over naar Talpa Capital dat eigendom is van John de Mol. Talpa Capital is ook eigenaar van Noordzee FM waarvan De Zwart algemeen directeur zal worden. Ook gaat hij voor John de Mol meewerken aan het opzetten van een internationaal radio-imperium.

De Zwart werd afgelopen zomer benaderd door John de Mol om zijn radiobelangen te behartigen. Vorige week werd het contract getekend. De voornaamste reden voor De Zwart om over te stappen is dat hij toe is aan iets nieuws. “Ik ben nu 45 jaar en ik pas niet meer bij de doelgroep van het station, Radio 538 is volwassen geworden en heeft pappa niet meer nodig” aldus de vertrekkende algemeen directeur.

Als opvolgers van De Zwart schuift 538 voorlopig Lex Harding en Nico Kreuning naar voren. Kreuning is al sinds 1992 in dienst bij de zender. Eerst als sales manager en de laatste 5 jaar als commercieel directeur. Lex Harding gaat Kreuning ondersteunen, Harding is één van de oprichters van het station en was algemeen directeur totdat De Zwart het in ’95 van hem overnam.

De Zwart vindt niet dat hij het station in de steek laat zo vlak voor de frequentieverdelingen. “Ik maak me totaal geen zorgen over de ‘beauty contest’. 538 heeft zich in de afgelopen 10 jaar weten te bewijzen en zal dus geen probleem hebben aan een etherfrequentie te komen.”

Over zijn precieze rol bij John de Mol wil De Zwart nog weinig kwijt. “Ik begin pas op 1 januari en dan wordt wel bekend hoe mijn rol daar verder wordt ingevuld”.

Erik de Zwart was samen met Lex Harding in 1992 de grondlegger van Radio 538. Sinds 1 mei 1995 was de Zwart algemeen directeur van de zender. Ook presenteert hij nog tot het einde van dit jaar iedere vrijdag de Top 40 op 538. Voordat hij aan 538 begon werkte de Zwart onder andere voor Radio Caroline, Veronica en de TROS.

Vanavond was Erik de Zwart te gast bij het programma Barend en van Dorp. Hem werd redelijk het vuur aan de schenen gelegd. ‘Ik weet niet of Gordon en Ruud de Wild benaderd zijn voor Noordzee FM’, was een antwoord op de vraag over of er radio-transfers plaats gaan vinden. ‘Wat is de reden, buiten het geld, dat u weggaat?’, vroeg van Henk van Dorp. ‘Nou, ik mag veel gaan reizen en ook internationaal gaan we veel doen. Het is iets nieuws’, aldus De Zwart. ‘Ik heb voor Noordzee een station in gedachte voor jong volwassenen. Ik ga natuurlijk geen 538 kopiëren, want dat is er al!’, voegde hij er nog aan toe.