Home Landelijke radio Erik de Zwart: “Lijsten zoals de Top 1000 Allertijden zorgen voor opleving...

Erik de Zwart: “Lijsten zoals de Top 1000 Allertijden zorgen voor opleving luistercijfers”

Radio 10 is begonnen met de Top 4000 en bij Radio Veronica loopt momenteel de Top 1000 Allertijden. Bij Radio 2 loopt men ondertussen warm voor de Top 2000. Volgens Erik de Zwart, zenderbaas van Radio Veronica, zijn de lijsten goed voor de stations en voor de luisteraars.

De reden dat we graag naar lijstjes luisteren is volgens Erik de Zwart dat we "gewoonte- en ordediertjes zijn". Tegen Metro zegt hij: "Aan het einde van de week willen we de zaken een beetje op orde hebben, zodat we goed het weekend ingaan. Daar hebben we de Top 40 voor, die even de week op een rij zet. Aan het einde van het jaar hebben we de grote lijsten, waarbij we met z’n allen de horloges gelijkzetten en horen wat ook al weer de klassiekers zijn. Wat zijn toch die platen waar we niet over uitgepraat raken?"

Niet alleen voor de luisteraar zijn de lijstjes belangrijk – ook voor de stations zelfs, zegt De Zwart: "We merken het bij Radio Veronica, waar we een stuk of vijf lijsten per jaar hebben. Van een zero’s-lijst tot die Top 1000, iedere keer zien we een opleving in de  luistercijfers. Mensen vinden het gewoon hartstikke leuk."