Home Landelijke radio Erik de Zwart: “FM-verdeling wordt een ramp”

Erik de Zwart: “FM-verdeling wordt een ramp”

Erik de Zwart voorspelt een ‘nieuwe ramp’ voor commerciële radiostations. In 2009 worden de FM-frequenties opnieuw verdeeld. In 2011 worden die nieuwe vergunningen dan van kracht. Volgens Erik de Zwart, die als directeur van Radio 538 en het ter ziele gegane Noordzee vocht voor de schaarse frequenties op de FM-band, wordt de boel ‘nu al bekokstoofd in achterkamertjes’, zegt hij in het AD.

Van de negen FM-pakketten die nu beschikbaar zijn commerciële stations, blijven er maar zes over, verwacht hij. Of er ook nog ‘debiele restricties’ aan de inhoud worden gesteld, bijvoorbeeld een minimum percentage Nederlandse muziek, is nog in onderhandeling, zegt de voormalige radiobaas, die momenteel bij geen enkele zender is betrokken.

“De publieke omroep revitaliseert Radio 5 met muziek uit de oude doos, ze noemen de concertzender opeens Radio 6. Je denkt toch niet dat ze dat voor niets doen? Die moeten straks ook op FM. Zelfde geldt voor FunX, dat zich op stadsjeugd richt. Ik sluit zelfs niet uit dat ze het met Bingo FM, een Utrechtse publieke zender voor het levenslied, gaan proberen. Ik voel het aan alles.”

Met afgrijzen blikt De Zwart terug naar de laatste verdeling in 2003. “Het is de afgelopen jaren een grote ellende geweest. Stations vielen bij bosjes om. Yorin FM, Caz, RTL FM ID & T, Noordzee. Een schande. Het heeft RTL, SBS en John de Mol miljoenen gekost. Ook nu nog maken, vanwege de torenhoge vergoedingen die de stations voor hun plek op FM aan de overheid moeten betalen, alleen Sky en 538 winst.”

Radiowatcher Roeland van Zeist denkt er anders over. Hij denkt juist dat de marktwerking zijn werk wél goed gedaan heeft. “Er is nu voor de luisteraars een mooi pakket op FM ontstaan. Van pop, nieuws, klassiek, jazz, tot classic rock. Het enige dat mist is een levensliedzender en talkradio.”

Volgens De Zwart blijft de FM-band nog zeker tien jaar dominant in radioland. Digitale radio via FM, ook wel DAB genaamd, wordt niets, zegt De Zwart. “Om dat te kunnen ontvangen moet iedereen een nieuwe autoradio kopen. Ik zie dat niet gebeuren.”