Erik de Zwart pleit ervoor om de FM-frequenties van NPO Radio 4 over te hevelen naar NPO Radio 5. “Hoeveel mensen luisteren op de FM naar Radio 4, dat kan je je afvragen”, zegt Erik in de podcast ‘Inbound4Cast’. “De FM geeft altijd iets ruis. Vooral bij zachte passages in klassieke muziekstukken. Dan hoor je Mozart met ruis. Dan kun je beter DAB+ hebben, dan hoor je het absoluut niet.”

Radio 5 heeft nu nog geen FM-frequentie. Al langer gaan er geluiden om de zender een FM-pakket te geven, maar vaak werd ervoor gepleit om die bij 3FM vandaan te halen. Erik noemt zichzelf ‘een groot voorstander van Radio 5 op de FM’. “Maar 3FM begint een beetje te borrelen. Wie weet krijgt Menno (de Boer, zendermanager) het aan de praat, maar er is nog een lange weg te gaan.”

En dus is het FM-pakket van Radio 4 volgens Erik een betere optie. “Ik weet bijna zeker dat, als je NPO Radio 5 op FM zet, het naar de tien procent marktaandeel schiet.” Nu heeft Radio 5 een marktaandeel van 6,4 procent.

Erik doet zijn uitspraken overigens niet belangeloos: hij is vanaf januari wekelijks op Radio 5 te horen met het ‘Top 40 Hitdossier’. Hij presenteert het programma op vrijdagavond van 18:00 tot 20:00 uur.

Foto: Jos Klijn