Home Landelijke radio Eric Corton krijgt hoogste onderscheiding van Rode Kruis

Eric Corton krijgt hoogste onderscheiding van Rode Kruis

Eric Corton

NPO Radio 1-presentator Eric Corton heeft vandaag het Kruis van Verdienste ontvangen. De erepenning is de hoogste onderscheiding van het Rode Kruis. Corton kreeg de onderscheiding vanwege zijn jarenlange inzet voor het Rode Kruis, in het bijzonder voor de indringende reportages die hij jarenlang maakte voor 3FM Serious Request. “Weet niet wat me overkomt… Sprakeloos…”, twittert Corton.

Inge Brakman, voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis: “Eric geeft het begrip menselijkheid, het kernbegrip van het Rode Kruis, op een prachtige manier inhoud en raakt daarmee jong en oud. Dat maakt hem als mens bijzonder, en als ambassadeur van onschatbare waarde voor onze organisatie.”

Ambassadeur
Corton werd in 2006 ambassadeur van het Rode Kruis, nadat hij één jaar eerder voor het eerst reportages maakte voor 3FM Serious Request. Corton reisde tot en met 2014 ieder jaar af naar een conflictgebied om daar reportages te maken voor Serious Request. In die tien jaar deed hij onder meer Congo, Oeganda, Kenia, Sierra Leone, Malawi, Burundi en Colombia aan. Over zijn reis naar Columbia zei Corton in december 2014 tegen RadioFreak.nl: “Het is misselijkmakend wat ik daar heb gezien.”

“Als ambassadeur van het Rode Kruis neemt Eric zijn taak om de grondbeginselen van het Rode Kruis uit te dragen zeer serieus en hij doet dat altijd met veel charme en verve”, aldus Rode Kruis-voorzitter Brakman.

Corton stopte eind 2014 met radiomaken op 3FM. In dat jaar maakte hij tevens voor het laatst de reportages voor 3FM Serious Request. Paul Rabbering en Wijnand Speelman namen zijn taak in 2015 over. Corton bleef wel ambassadeur voor het Rode Kruis.

Foto: Annemieke van der Togt