Home AM Radio Eline la Croix: “Ik stond daar als een soort Zelma Zendmast”

Eline la Croix: “Ik stond daar als een soort Zelma Zendmast”

We konden haar afgelopen zomer elke avond horen met haar eigen programma op 3FM, daarna maakte ze een dagelijks een programma in de nacht in, waar ze nu nog steeds één keer per week te horen is. Ook presenteerde ze korte tijd het ochtendprogramma ‘Morning Flava’ op 747 AM. Het gaat natuurlijk over eLine la Croix. RadioFreak ging afgelopen vrijdagavond even bij haar langs in het Net3-gebouw op het Mediapark om te praten over wat ze heeft gedaan, maar vooral ook waar ze nu mee bezig is.

“Ik ben bij 3FM terecht gekomen door net als velen een demootje te sturen,” zo vertelt eLine. “Vervolgens mocht ik in de zomer van 2003 twee weken lang een programma presenteren van 4:00 tot 6:00 uur. Dat was echt verschrikkelijk, ik was niet bezig met het radio maken, ik stond daar alleen maar als een soort Zelma Zendmast en dacht: ‘Ik sta gewoon bij 3FM.’ In December 2003 kreeg ik toen de kans om één keer per week ’s nachts ‘AdreneLine’ te presenteren. Toen Timur terugkeerde naar Yorin FM werd mij gevraagd om tot en met augustus een avondprogramma te maken en zo was er plots dagelijks van acht tot tien ‘AdreneLine. In september kreeg ik vervolgens een dagelijks nachtprogramma van 4:00 tot 6:00 uur. Dit kon ik echter niet combineren met dansen en daarom heb ik besloten nog maar één keer per week een programma te maken.”

Maar het bleef niet bij het maken van een programma op 3FM alleen. Niet lang nadat ze terugging naar één nachtprogramma per week kreeg ze van haar werkgever, de NPS, de mogelijkheid om een ochtendprogramma te maken op 747 AM. “Ik heb toen twee maanden de ochtendshow ‘Morning Flava’ onder de vlag ‘Urban Radio’ gepresenteerd. Dat dit na korte tijd al is gestopt had verschillende redenen: het was voor mijzelf eigenlijk te vroeg, de doelgroep was op dat tijdstip nog niet wakker, het programma was eigenlijk een aanloop naar een groter doel wat uiteindelijk niet doorging en vanaf januari kwam er een andere programmering op 747 AM.” Het bleef echter niet lang stil rondom eLine. De NPS ontwikkelde een nieuw programma voor jongeren uit de grote stad, waarin ze ook een aandeel kreeg: Lijn 5. “Het zijn eigenlijk vijf programma’s, elke werkdag om vijf uur eentje. Zo maakt Quintis een programma, Andrew Makkinga zit hier één keer per week en ook Lange Frans & Baas B hebben hun eigen show. Ik presenteer zelf elke vrijdag ‘Smaakvol’, een echt magazine waarin veel wordt gepraat en ook muziek wordt gedraaid, maar altijd met een reden. Het gaat over van alles: we praten over theater, cultuur en ik ga bijvoorbeeld ook elke week op zoek naar de beste platenverkoper.” Het programma wordt gemaakt vanuit een kleine studio in het Net3 gebouw. “Het is eigenlijk een oude productiestudio, die is omgebouwd tot uitzendstudio toen ik begon met ‘Morning Flava’. Binnenkort krijgen we een nieuwe studio.” Een vaste co-host heeft ze nog niet voor haar programma. “Ik probeer tijdens de eerste uitzendingen wat uit met verschillende side-kicks en uiteindelijk kies ik er één uit.” Bijzonder is overigens dat luisteraars tijdens de uitzending niet kunnen bellen en smsen. “Waar zijn de ouderwetse luisterprogramma’s gebleven? Ik word er soms een beetje moe van dat je tijdens elke programma moet bellen en smsen. Dit is gewoon een programma om lekker in je stoel of in de auto relaxed naar luisteren.”

Voorlopig heeft eLine dus genoeg te doen: Elke vrijdagavond om 17:00 uur ‘Smaakvol’ op 747 AM, in de nacht van woensdag op donderdag ‘AdreneLine’ van één tot vier op 3FM en daarnaast is ze, naast Edwin Diergaarde, ook nog steeds de zenderbrede stem van de vormgeving van 3FM. Desondanks zal ze uitdagingen zeker niet uit de weg gaan. “Ik denk dat ik overal wel een goede plek zou kunnen vinden. Naar 538, terug naar FunX waar ik vroeger heb gewerkt, naar Yorin FM, naar JuizeFM, ik sluit niets uit. Maar het allerliefst maak ik een dagelijkse avondprogramma op een grote zender met veel luisteraars die ik aardig vind en die mij ook aardig vinden.” Maar het hoeft voor haar niet alleen groot en landelijk te zijn. “Stiekem mis ik mijn soulprogramma op zondagavond op Amstelveen Lokaal ook best wel…”


eLine tijdens een uitzending van ‘Smaakvol’ op 747AM


De studio van Lijn 5