Home Landelijke radio Ekdom: ‘Als mensen mijn boek kut vinden, vinden ze mijn leven kut’

Ekdom: ‘Als mensen mijn boek kut vinden, vinden ze mijn leven kut’

"Het boek is vanuit mijn belevingswereld geschreven, als mensen het een kutboek vinden dan vinden ze mijn leven kut", zo vertelt 3FM-dj Gerard Ekdom in een interview aan Broadcast Magazine. Ekdom heeft vandaag een boek uitgebracht met als titel ‘Ik zal kijken wat ik voor je kan doen…’, waarin vooral zijn liefde voor muziek naar voren komt.

In zijn boek schrijft Ekdom uiteraard ook veel over zijn radiocarriere, zoals over zijn eerste uitzending op 3FM. "3FM was voor mij het allerhoogst haalbare doel. Het lukte in een keer, ik had in 1997 een bandje gestuurd en in 1998 zat ik er. Ik zat op de plek waar Curry & Van Inkel , Frits Spits en andere grootheden hadden gezeten. Ik had ook bandjes naar 538 gestuurd, maar ik ben een 3FM-man. Dit is een fantastisch radiostation", aldus de dj in het interview.

In september 2001 werd hij gebeld door Jan Steeman met de vraag hij de ‘Arbeidsvitaminen’ wilde presenteren. Hierover schrijft Ekdom in zijn boek: ‘Ik vond het een nogal stoffig en truttig programma.’, ‘Ik moest eerst een kilo stof van de show afblazen’ en ‘Het voelde alsof ik op een zijspoor werd gezet, mijn smoel moest houden en platen moest doorstarten’. In het interview zegt Ekdom hierover: "Dat ik er na zeven jaar nog zit is een wonder te noemen, zeker als je bekijkt hoe ik er toen tegen aankeek. Ik heb het maximale uit het minimale weten te halen. Het is precies de sfeer geworden zoals ik ‘m wilde hebben. Ik ben ook Gerard van 3FM en niet Gerard van de Arbeidsvitaminen. Dat is een groot compliment. Ik heb een vlag kunnen planten, op mijn manier, maar ik heb zeker een jaar moeten zoeken. Inmiddels ben ik recordhouder, de langstzittende presentator ooit. Tussen alle platen door krijg je 100% Gerard Ekdom."

Ook komt ‘Serious Request’ naar voren in het werk van Ekdom. "Ik probeer het uit te leggen, maar het is eigenlijk met geen pen te beschrijven wat daar in het huis is gebeurd. Je moet ten aller tijde een uitzending, op wat voor tijdstip dan ook, uit je kontzak kunnen halen. Je staat op, na tweeënhalfuur slaap, en moet een utzending doen van vier uur. Je bent heel erg op jezelf aangewezen.  Ik ben altijd een gezichtloze diskjockey geweest dat in een studiootje tegen een microfoon aan het lullen was, maar dit was best heavy. Dat verandert alles. Het heeft me zelfverzekerder gemaakt."
"Hij is de man die ochtendradio heeft veranderd in Nederland", zo vertelt de ARO-dj over Edwin Evers, over wie hij in zijn boek schrijft: ‘Tegen Edwin Evers keek ik enorm op, nu nog steeds’. "Hij was de trendsetter en bleek belangrijker dan wat dan ook.  Ik keek inderdaad heel erg tegen hem op. Vroeger was het:  ‘Wauw, daar is Edwin Evers’.  Nu is het: ‘Hé Edwin, hoe is het?’ I’m one of them now…"