Home Landelijke radio Eerste Radio 5 Oeuvreprijs voor Eddy Christiani

Eerste Radio 5 Oeuvreprijs voor Eddy Christiani

Eddy Christiani ontvangt de eerste Radio 5 Oeuvreprijs. Deze prijs, een nieuw initiatief van Radio 5, zal aanstaande vrijdag tijdens het Concert van de Jaren 50 in Theater Spant! te Bussum aan de zanger worden uitgereikt. De Radio 5 Oeuvreprijs bestaat uit een plaquette en een geldbedrag van 5.000 euro, dat bestemd is voor een door de ontvanger te kiezen goed doel.

De prijs gaat naar Christiani vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek en zijn immense populariteit. Nog steeds trekt Eddy Christiani volle zalen. De artiest is bezig aan zijn afscheidstournee; komend voorjaar wordt die afgerond met een groots slotconcert.

De Radio 5 luisteraar waardeert de muziek van Christiani, zo zegt zendercoördinator Kees Toering. “Christiani is op Radio 5 een veelgedraaid artiest en zijn populariteit bij de luisteraars is groot. Het afgelopen jaar ontvingen we vele reacties van luisteraars die ons lieten weten heel blij te zijn met de aandacht die we op de zender aan hem besteden. Als artiest is Eddy Christiani een voorbeeld geweest voor veel vakbroeders; iemand als Jan Akkerman is nog steeds fan. Dit is het moment bij uitstek, zo tijdens zijn afscheidstournee en vlak voor zijn 90e verjaardag, om hem deze Radio 5 Oeuvreprijs toe te kennen. Als iemand deze prijs verdient, is het Eddy Christiani.”

Eddy Christiani

Eddy Christiani (1918 – Den Haag) speelt vanaf jonge leeftijd gitaar. Vanaf zijn 14e is hij beroepsmusicus. Hij treedt als gitarist toe tot het orkest van John de Mol sr. Naast zingen en gitaarspelen, legt Christiani zich toe op het schrijven van liedjes. Christiani begeleidt tal van grote artiesten, zoals John Woodhouse en Max van Praag. Met zijn eigen orkest scoort hij in 1952 de grote hit “Spring Maar Achterop”. Andere klassiekers van zijn hand zijn o.a. ‘Daar Bij De Waterkant”, “Zonnig Madeira”, “Ouwe Taaie” en “Kleine Greetje uit de Polder”. Eind jaren 50 ontwikkelt hij zich tot hét idool van de naoorlogse generatie. Tijdens zijn carrière ontvangt Eddy Christiani veel prijzen, zoals een Gouden Harp, een Edison en de Gouden Notekraker. Christiani is sinds 1977 Ridder in de Orde van Oranje Nassau.