Home Landelijke radio Driving Home For Christmas meest gedraaide kerstplaat 2013

Driving Home For Christmas meest gedraaide kerstplaat 2013

'Driving Home For Christmas' van Chris Rea was vorig jaar de meest gedraaide kerstplaat. Dat blijkt uit cijfers van Sena, de organisatie die verantwoordelijk is voor de rechten van artiesten en producenten van muziek. Hiervoor is niet alleen de airplay op de Nederlandse radiostations meegeteld, maar ook alle kerstmuziek die vorig jaar in openbare gelegenheden als winkels is gedraaid.

De lijst bestaat bijna alleen maar uit internationale klassiekers. Nederlandse artiesten zijn slecht vertegenwoordigd. "Er staan slechts twee kerstnummers van Nederlandse komaf in de top 20: 'Being Alone At Christmas' van Miss Montreal en 'Merry Christmas Baby' van Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer. Eén van de bekendste Nederlandstalige kerstnummers, 'Flappie' van Youp van ’t Hek, valt net buiten de top 20", aldus Sena.

nrc.next besteedt vanochtend aandacht aan de populariteit van kerstmuziek. Die valt in Nederland, waar Sky Radio als enige partij het grootste deel van zijn programmering in december invult met kerstmuziek, nog relatief mee. In de VS zijn er inmiddels zo'n 500 all-Christmas radiostations. 

Waarom het in Nederland nog niet zo'n vlucht neemt? Nicole Engels, directeur van het Nationaal Luister Onderzoek, denkt dat komt omdat het "nogal wat is" om je hele programmering om te gooien. Het kan ten koste gaan van je vaste luisteraars. "Zeker als het ver afstaat van de muziek die je normaal draait." Ook hebben volgens nrc.next veel dj's een hekel aan kerstmuziek.

De meeste radiostations kiezen er in Nederland voor om slechts één of twee kerstplaten per uur in te plannen in de periode na Sinterklaas tot Kerst.