Home Landelijke radio Dj’s 3FM hebben gehoorschade

Dj’s 3FM hebben gehoorschade

Dj’s van 3FM hebben gehoorschade. Van zes onderzochte dj’s hebben er twee een forse gehoorbeschadiging, twee een redelijke gehoorbeschadiging en twee een lichte gehoorbeschadiging, maakte de Nationale Hoorstichting bekend tijdens de uitzending van Giel Beelen op 3FM.

De dagelijkse vaste 3FM-dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom, Paul Rabbering, Michiel Veenstra, Coen Swijnenberg en Sander Lantinga lieten zich testen door medewerkers van de Nationale Hoorstichting en het Leids Universitair Medisch Centrum. Rob Stenders was ziek en kon er niet aan meedoen. Coen Swijnenberg heeft het beste gehoor, Giel Beelen staat op de tweede plaats. Alleen de beste twee werden bekendgemaakt. Op de laatste plaats staat Paul Rabbering, zo liet de dj zelf weten.

De Nationale Hoorstichting is niet verbaasd over de uitslag. "Het wetenschappelijk comité van de Europese Unie wees er onlangs op dat iedereen die vijf uur per week bij een hoog volume (meer dan 89 dB) naar een muziekspeler luistert, na vijf jaar risico loopt op een blijvend gehoorverlies", aldus woordvoerder Paul Heere. Jaarlijks lopen 20.000 jongeren structurele gehoorschade op door te lang naar te harde muziek te luisteren. "Dj’s zijn dag in dag uit bezig met muziek en lopen dus een verhoogd risico."

De stichting verwacht trouwens dat de uitkomsten bij andere radiozenders en onder muzikanten niet anders zijn. "Uit gesprekken met de 3FM-dj’s blijkt wel dat zij zich bewust zijn van de risico’s en ook maatregelen nemen om het gehoor te beschermen", zegt Heere. De Nationale Hoorstichting roept luisteraars van 3FM op zelf hun gehoor te checken via de website oorcheck.nl. Aan het einde van de dag worden de uitslagen met het landelijk gemiddelde vergeleken.