Home Landelijke radio Digitaal radionetwerk publieke radiostations eind 2013 landelijk dekkend

Digitaal radionetwerk publieke radiostations eind 2013 landelijk dekkend

Vanaf eind 2013 is het DAB+netwerk van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) in heel Nederland operationeel. De NPO heeft besloten om de aanleg van zijn landelijk dekkend Digital Audio Broadcasting (DAB+) netwerk met twee jaar te versnellen. Luisteraars kunnen hierdoor eerder profiteren van de voordelen van digitale radio, zoals betere kwaliteit, meer kanalen en extra informatie.

Nu zijn de publieke radiostations via digitale radio beschikbaar in de Randstad, Noord-Holland en Midden-Nederland. Na de positieve eerste ervaringen is de tijd nu rijp om het netwerk landelijk beschikbaar te maken. Het gaat concreet om een uitbreiding van het aantal zendmasten van 10 naar 24. Uit contractuele overwegingen worden de investeringskosten niet bekend gemaakt.

Op de lange termijn wordt digitale radio gezien als de opvolger van de analoge ether. Op dit moment onderzoekt de NPO of de AM-ontvangst voor Radio 5 door de versnelde dekking van DAB+ eerder kan  worden afgebouwd, mede vanuit kostenoogpunt en duurzaamheid. Om het DAB+ signaal te ontvangen, is een geschikt DAB+ radiotoestel nodig. Deze toestellen zijn beschikbaar via internet en via steeds meer elektronicawinkels.

Ook de commerciële zenders zijn inmiddels begonnen met de uitrol van het netwerk. De zenders zijn in het grootste deel van Nederland al te ontvangen via DAB+.