Home Landelijke radio Derde kandidaat voor aspirant-omroep meld zich: Nútopia

Derde kandidaat voor aspirant-omroep meld zich: Nútopia

Dieren-, natuur- en milieubeschermers gaan een nieuwe publieke omroep oprichten. Nútopia is de naam. Op 1 maart 2004 willen de initiatiefnemers 50.000 leden hebben om de status van aspirant-omroep aan te vragen. Dat hebben zij zondag bekendgemaakt.

Het heeft er alle schijn van dat Nútopia op een omvangrijke achterban kan rekenen. Organisaties als de Dierenbescherming, de partij voor de Dieren, Stichting Wakker Dier, de Faunabescherming en de SP zijn bij de oprichting betrokken. In het comité van aanbeveling hebben onder anderen schrijver/journalist Karel Glastra van Loon en zanger/presentator Bob Fosko zitting genomen.

De oprichters van Nútopia maken zich grote zorgen over de naar hun mening beperkte aandacht die dierenwelzijn, natuur en milieu in het huidige omroepbestel, de overige media en de politieke besluitvorming krijgen. De omroep stelt dat hij een maatschappelijke stroming vertegenwoordigt die zich ervoor inzet, dat mensen dieren en hun leefomgeving op een respectvolle manier benaderen.

Nútopia wil onder meer programma’s maken over thema’s als natuur en milieu, biologische landbouw, plantaardige voeding, dierenleed, dier- en milieuvriendelijke mode, en stimulering van jonge kunstenaars in hun keuze voor duurzaamheid. Ook wil de omroep een actualiteitenprogramma op het gebied van dierenwelzijn uitzenden.

Naast Nútopia doen ook omroep Max en de nieuwe omroep een poging om aspirant-omroep te worden.