Home Landelijke radio Concertzender wil graag in de ether

Concertzender wil graag in de ether

Het publieke radiostation Concertzender wil graag in de ether komen. Dat is de grote wens van directrice Marian van Dijk (39) van het station. De zender viert deze maand zijn twintigste verjaardag.

Als het aan de overheid lag kwam de concertzender wel in de ether. “Ik heb het overal geprobeerd. We passen er precies in. Maar we krijgen geen frequentie omdat we niet commercieel zijn. Ook de betrokken ministeries willen ons er graag op. Maar juridisch is het onmogelijk”, zegt van Dijk.

Concertzender ging half jaren negentig onder de veren van Veronica weg. De vereniging had geen geld meer om de kabelzender in de lucht te houden. “Veronica-voorzitter Joop van der Reijden heeft zich zeer voor ons ingespannen. Maar na twee jaar aan het Lapersveld in Hilversum hield het ook daar voor ons op. Zonder reclame gaat er bij ons namelijk alleen maar geld uit”, zegt van Dijk. En toen kwam de Publieke Omroep in beeld. “De VPRO mocht zich niet over ons ontfermen van het Commissariaat voor de Media, wegens vermenging van taken. Na Kamervragen van Marjet van Zuylen heeft toenmalig staatssecretaris Ad Nuis bepaald dat we stiefkind (officieel: neventaak) mochten worden van de Publieke Omroep. We kregen de kelder van het Mediagebouw.”

Volgens van Dijk heeft Concertzender zeker bestaansrecht naast Radio 4 en Classic FM. “Tegen de kabelmaatschappijen zeg ik altijd: met de Concertzender en Classic FM hebt u het hele pakket. Het ijzeren repertoire, computergestuurd, en onze mooie dingen. Radio 4 is voor een breed publiek, wij zijn doelgroepenzender. Incidenteel kunnen we rock of chanson brengen, maar ik beperk me structureel toch tot de kern: bijzondere, onbekende klassiek, jazz, wereldmuziek.”

Het frequentiepakket voor een klassieke commerciële zender wer din mei niet verdeeld. Kansen dus voor Concertzender om in de ether te gaan. Maar daarvoor moest het station wel commercieel worden. “Dat is geprobeerd, maar met dertien mensen in dienst kan het al niet meer. Reclame is ondenkbaar. Je wilt toch kunnen luisteren zonder al die onzin? Ook de hulp van presentator Hans Dijkstal (VVD) hielp niet. Hij hééft gelobbyd. Maar je kunt lobbyen tot je scheel ziet, als het juridisch niet kan houdt het op.”

Concertzender gaat de twintigste verjaardag wel vieren. “Met een bijzondere programmering in oktober, die in onze dagkalender staat, uitmondend in een jubileumconcert in het Concertgebouw op 1 november, gratis voor donateurs en vrijwilligers. We hebben een nieuw logo. Er komt een cd met eigen opnamen van jonge solisten. Drie beginnende componisten componeren iets voor draaiorgel”, zo zegt van Dijk. (Wegener)