Home Landelijke radio Concertzender verder onder lokale omroep Amsterdam

Concertzender verder onder lokale omroep Amsterdam

De Concertzender gaat verder als radiozender onder de vleugels van de Amsterdamse lokale omroep Salto. De afgelopen elf jaar maakte de Concertzender deel uit van de NPO, maar deze heeft in de zomer besloten de financiering per 1 november te staken.

De uitzendingen van de Concertzender worden vanaf 1 november voortgezet als aparte themazender van Salto. Voorlopig zullen dit herhalingen zijn. De uitzendingen zullen echter niet meer worden verspreid via de kabel, omdat deze distributie door de NPO werd gefaciliteerd. Daarnaast worden de betaalde medewerkers ontslagen en zal de zender geheel op vrijwilligers draaien.

"De Concertzender is van origine een Amsterdamse zender en is ook als onderdeel van de landelijke publieke omroep dit stempel hoorbaar blijven dragen. De binding met de hoofdstad wordt na de doorstart extra versterkt in de radioprogrammering door aandacht voor de culturele agenda, podiumnieuws, actualiteiten en uitbreiding van het aantal live-registraties. Buiten de programmering van de ‘eigen’ zender draagt de Concertzender ook constructief bij aan de algemene doelstellingen en programmering van Salto. De lokale publieke omroep wil een spiegel van de Amsterdamse samenleving zijn, en een serieuze muziekzender zoals de Concertzender past daar goed bij", aldus Salto.

Eerder werd al bekend dat de Concertzender een onderkomen had gevonden in het MuzyQ gebouw in Amsterdam. De samenwerking tussen de Concertzender, Salto en muzyQ wordt op 6 november formeel gemaakt door ondertekening van de bijbehorende overeenkomsten.

Bij de NPO zal in plaats van de Concertzender per 1 februari 2010 een aantal nieuwe themakanalen worden gestart. Deze internetstreams zullen worden verzorgd door de VPRO en ondergebracht op de sites van Radio 4 en Radio 6. Er komen drie strams: Young Professionals Klassiek, Young Professionals Jazz en een themakanaal voor eigentijdse muziek. De kanalen gaan zich ook richten op bijvoorbeeld de registratie van concerten en er zal nauw samengewerkt worden met de conservatoria en kleinere podia.