Home Landelijke radio Commissariaat maakt geen haast met regelgeving internet radio

Commissariaat maakt geen haast met regelgeving internet radio

Het Commissariaat voor de Media maakt geen haast bij het opstellen van regelgeving voor radiostations die uitzenden via internet. Er wordt wel over regelgeving nagedacht. Niet alleen in Den Haag, maar op Europese schaal. Maar het zal nog jaren duren voor al die overwegingen gaan leiden tot Europese wetgeving. “U kunt als privépersoon zo met webradio of met uw eigen tv-station beginnen,” zegt beleidsmedewerker Sandor Vargas van het Commissariaat voor de Media (CvdM). “U heeft geen licentie, toestemming of vergunning nodig. En omdat de mediaverspreiding via internet nog betrekkelijk gering is, worden huidige webradio- en tv-stations niet gestopt”.

Vroeger was dat anders. De radiodienst reed met meetwagens door steden en dorpen om etherpiraten op te sporen. Als er een werd betrapt, namen de controleurs alle apparatuur mee. Vargas: “Dat klopt. Dat werd gedaan omdat etherpiraten andere zenders stoorden en een gevaar opleverden voor de luchtvaart. Daarvan is op internet geen sprake.”

Het CvdM houdt commerciële boodschappen op radio en tv goed in de gaten. Op internet niet. Als een winkelketen met een eigen webradiostation zouden willen beginnen om de eigen collectie aan te prijzen, zal niemand ze in de weg staan. “Als het op grote schaal gaat gebeuren, zal de druk op het ministerie van OCW toenemen om regels te stellen.”

Er is één groep die niet zo maar radio of tv mag maken op internet en dat is de publieke omroep, zowel landelijk als regionaal en lokaal. Zij krijgen subsidie en al hun activiteiten zijn aan regels gebonden. Een internetstream (webradio of -tv) wordt als een nevenactiviteit gezien en moet derhalve ook aan veel criteria voldoen.

Wie de webmedia wel scherp in de gaten houden, zijn Buma Stemra en Sena. Buma Stemra behartigt de belangen van componisten en tekstdichters en Sena incasseert bij de gebruikers van de muziek, ofwel de instellingen, bedrijven of mediamakers die muziek afspelen. Sena betaalt de vergoedingen door aan de makers van de muziek. Ook de stichting Brein houdt een vinger aan de pols. Deze stichting bestrijdt piraterij. Niet in de zin van etherpiraten maar van intelectuele eigendomsfraude, ofwel illegaal kopiëren van video en audio. [BN/DeStem]