Home Landelijke radio Commissariaat eist inzage boekhouding RTV West

Commissariaat eist inzage boekhouding RTV West

Het Commissariaat voor de Media eist in een kort geding inzage in de boekhouding van regiozender RTV West. Het stapt naar de rechter omdat Ernst & Young, de accountant van de omroep, weigert inzage in dossiers te geven. Het geding dient vrijdag om 12.00 uur bij de rechtbank in Den Haag.

Een woordvoerder van Ernst & Young kan niet zeggen waarom het bedrijf weigert de dossiers van de jaren 2001 en 2002 te verstrekken Volgens een zegsman van het commissariaat wil de accountant dat niet, omdat het opvragen van de dossiers ,,buiten de bevoegdheid” van de mediawaakhond zou liggen. Hij noemt de weigering opvallend, omdat Ernst & Young ook optreedt als huisaccountant van Publieke Omroep en dan verloopt de samenwerking wel goed.

RTV West had onlangs grote financiële problemen, die uiteindelijk werden opgelost door de provincie Zuid-Holland. Die problemen zijn voor het commissariaat aanleiding nader te onderzoeken of de regiozender in 2001 en 2002 een behoorlijke boekhouding heeft gevoerd. Zo willen de controleurs onder meer weten of het beschikbare geld is gebruikt voor datgene waar het wettelijk voor is bedoeld, namelijk het produceren van radio- en televisieprogramma’s.

Naast provinciale financiering ontvangt de omroep ook rijksbijdragen via het commissariaat. De provincie controleert in eerste instantie de geldstromen en rapporteert daarover aan het commissariaat. Wegens de financiële problemen is de waakhond ook een eigen onderzoek begonnen. (ANP)