Home Landelijke radio Commerciële zenders willen hoger dekkingspercentage in nieuw frequentieplan

Commerciële zenders willen hoger dekkingspercentage in nieuw frequentieplan

In de plannen van het kabinet voor een tijdelijke herverdeling van de etherfrequenties is voor de commerciële nieuwszender Business News Radio (BNR) slechts voorzien in een dekking van 47 procent. Daarmee zal de zender, als de plannen doorgaan, per 1 september niet eens in de helft van het land te horen zijn. Dat blijkt uit een overzicht dat staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) vandaag gaf tijdens overleg in de Tweede Kamer over de kwestie. De Kamer reageerde meteen afkeurend.
Volgens verscheidene Kamerleden kan een commerciële partij op deze manier nooit concurreren met de publieke variant, het Radio 1 Journaal. Uit het overzicht van de VVD-bewindsvrouw blijkt verder dat Radio 538 een dekking van 67 procent krijgt, Sky Radio 68, Radio 10 56, Noordzee FM 69, Yorin FM 65 en Classic FM 49 procent. Voor nieuwkomers zijn pakketten met een dekking van 62 en 59 procent te verdelen.
De commerciële zenders zijn erg ontevreden over het voorstel, gaven zij eerder al aan. Voor de 11,5 miljoen euro die zij moeten betalen, wensen de bestaande zenders een verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Die verbetering zien zij niet. Zij hebben een tegenvoorstel gedaan waarin Radio 538 een dekking van 71 procent krijgt. De zender zal daar dan 2.425.000 euro voor neertellen. Sky Radio wil eveneens 71 procent voor hetzelfde bedrag. Radio 10 vraagt om 60 procent (1.611.000 euro), BNR denkt met 59 procent uit de voeten te kunnen (278.000 euro), Yorin FM met 71 procent (2.425.000 euro), Noordzee FM met 70 procent (2.101.000 euro) en Classic FM met 50 procent (235.000 euro).
Voor twee nieuwkomers stellen de commerciële zenders pakketten van 60 en 50 procent dekking voor. Het ligt nog aan de aard van de nieuwkomers hoeveel geld ze daarvoor zouden moeten betalen. De commerciële zenders hebben woensdag aangegeven het niet eens te zijn met het voorstel van het kabinet. Volgens hen zijn eerder gedane afspraken geschonden en daarmee is hun bod van 11,5 miljoen euro van tafel.
Volgens het ministerie gaan de zenders er bij de verdeling van frequentieruimte niet op achteruit. Een woordvoerder wijst erop dat de stations een andere verdeling voor ogen hebben dan het kabinet donderdag in de Tweede Kamer verdedigt.