Home Landelijke radio Commerciële zenders willen adverteren bij de STER

Commerciële zenders willen adverteren bij de STER


Radio 538 en Sky Radio hekelen de houding van de Stichting Etherreclame (STER) om geen spotjes van hen uit te zenden op tv. "Ik heb het laatst weer geprobeerd, maar ze blijven ons boycotten, zonder echt een argument te geven", zegt directeur Ab Trik van de Sky Radio Group (Sky Radio, Classic FM, Radio Veronica, HitRadio Veronica) in de Telegraaf. "Ze zeggen de regels nog eens te bekijken en vervolgens blijft het stil. Ik vind dat vreemd, de publieke omroep is toch van iedereen?"

De STER is de reclameverkoper van de publieke zenders. Trik begrijpt dat de STER geen reclame voor bijvoorbeeld tv-programma's van SBS te zien zijn. "Dat ze geen commercials uitzenden waarin bijvoorbeeld SBS roept 'zap nu naar onze show op 6' snap ik wel. Maar als wij op tv reclame willen maken voor onze radiostations is dat in mijn beleving iets anders. Bij SBS, maar ook bij RTL kunnen we wel terecht. Terwijl RTL nota bene eigenaar is van Radio 538, een van onze directe concurrenten."

Directeur Jan-Willem Brüggenwirth van Radio 538 heeft dezelfde ervaring. "Ook wij kunnen niet adverteren bij de STER. Het is in het verleden één keer gelukt: toen had ik tijdens een goededoelenactie voor 50.000 euro zendtijd gekocht. Nadat duidelijk werd dat Radio 538 daarachter zat, waren we niet meer welkom. Na veel gekissebis mochten we reclame maken voor ons digitale platform, zonder 538 te noemen. De publieke omroep is overigens van harte uitgenodigd om bij ons te adverteren, maar kennelijk hebben ze daar geen zin in."

Het probleem is overigens niet nieuw. In 2003 was er wat beroering in politiek Den Haag over de STER. Uiteindelijk werd de stichting niet gedwongen reclames van commerciële zenders uit te zenden.

Vorig artikelCommerciële media in actie tegen nieuwe media plannen PO
Volgend artikelMegastad FM krijgt radiorechten Feyenoord