Home Landelijke radio Commerciële media in actie tegen nieuwe media plannen PO

Commerciële media in actie tegen nieuwe media plannen PO


Dagbladen en commerciële radio- en tv-zenders vinden het onterecht dat de publieke omroep mag blijven uitbreiden in nieuwe media. Zij stappen daarom naar de rechter om de goedkeuring aan te vechten van nieuwe digitalekanalen van de publieke omroep. Dit schrijft het NRC. Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt keurde die vier activiteiten eerder goed.

De brancheverenigingen van dagbladuitgevers, commerciële omroepen en commerciële radiozenders hebben bekendgemaakt dat zij in beroep gaan bij de bestuursrechter. Zij vinden dat de publieke omroep de markt ernstig verstoort. Volgens de commerciële media heeft de staatssecretaris die verstorende effecten onvoldoende onderzocht. Volgens de klagers is het in strijd met afspraken met de Europese Commissie.

Volgens de Mediawet mag de publieke omroep nieuwe innovatieve diensten aanbieden, maar moeten die getoetst worden op hun publieke karakter door het kabinet. Van Bijsterveldt heeft op 31 augustus vier experimenten goedgekeurd voor één jaar. Het gaat om een uitbreiding van de dienst Uitzending Gemist, digitale televisie, drie algemene tv-kanalen voor mobieltjes en twaalf digitale radiokanalen. De commerciële media vinden dat de publieke omroep de markt verstikt en innovatie onmogelijk maakt.

Ook de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media, die advies moeten uitbrengen over nieuwe diensten, zijn kritisch over de digitale radiozenders. Het Commissariaat vraagt zich verder af of de kosten van de nieuwe diensten wel in verhouding staan tot de opbrengsten. Een aantal diensten was overigens al beschikbaar maar nog niet lang genoeg om te evalueren.

Vorig artikelFeyenoord en RTV Rijnmond weer om de tafel
Volgend artikelCommerciële zenders willen adverteren bij de STER