Home Landelijke radio Column: Radiofreaks genieten!

Column: Radiofreaks genieten!

Een dag later. De rookwolken zijn opgetrokken en de balans kan worden opgemaakt. En mijn bek viel open toen ik hoorde dat het pakket voor niet-recente muziek naar de Gouwe Ouwe zender ging. Reeds bestaande stations als Radio 10 FM en Radio 192 werden gepasseerd. En aangezien Erik de Zwart directeur is van Radio 10 FM, was het al te verwachten dat er stevige woorden gingen vallen. Noordzee FM, ook in Erik’s portefuille, was de grote winnaar geworden, maar Radio 10 FM de grootste verliezer. En de Gouwe Ouwe zender bestond niet eens! Ik snap er niks van.

Overigens is het succes van Noordzee FM relatief. Er was gewoon een bak geld voor nodig om de frequentie te krijgen. Maar dat zal zich wel uitbetalen. Aangezien Sky Radio dezelfde muziek draait als Noordzee, zullen veel luisteraars wel op de 100.7 blijven hangen.

Maar de allergrootste winnaar is natuurlijk de Holland Media Groep. Werd Yorin FM nog getipt als afvaller, nu heeft het histation een zusterzender en krijgt het zelf flink meer bereik. Een dikke lange neus naar de kritici! RTL FM moet een weerspiegeling van RTL 4 worden. De tv-zender is natuurlijk erg succesvol. Maar ik vrees een derde Sky Radio / Noordzee FM. Nou maar hopen dat de regering RTL FM zal houden aan het format dat dit geclauseerde pakket stelt: nederlandstalig. Maar de reacties van de HMG van gisteren voorspellen niet veel goeds.

Eigenlijk raar dat alle grote stations op Yorin FM na van frequentie veranderen. Ik neem aan dat Noordzee FM wel blij is met de 100.7, maar 538 en Sky zullen toch niet 100% gelukkig zijn. Sky heeft veel geld in de 100.7 gestopt. Grote reclamecampagnes zullen ervoor moeten zorgen dat de luisteraars de nieuwe frequentie zullen vinden. Maar veel mensen zullen niet snel van frequentie verhuizen. Het marktaandeel van Noordzee FM bleef ook rond de 5% hangen ondanks een grote reclamecampagne aan het begin van dit jaar.

In Hilversum zal toch een klein feestje gevierd zijn. Radio 4 gaat namelijk (voorlopig) de enige klassieke zender in de ether van Nederland worden. En dat kan het station wel gebruiken. Classic FM moest namelijk afvallen omdat moederbedrijf Sky Radio al twee pakketten heeft. En aangezien er verder niemand op het klassieke pakket geboden had, blijft deze voorlopig onverdeeld. Nog gekker dat het ministerie van Economische Zaken dat pakket niet aan Sky heeft gegeven en Radio 10 FM of Radio 192 in de plaats van de Gouwe Ouwe zender wilde stoppen. Maar het zal wel weer met geld te maken hebben…

Al met al was het gisteren een mooie dag. En komend weekend zit ik in de nacht van zaterdag op zondag om 00:00 uur aan de radio!