Home Landelijke radio Column: Hoe legendarisch is legendarisch?

Column: Hoe legendarisch is legendarisch?

Veronicaaaaaaaaaaaaaa….een naam die in het verleden heel wat voorstelde. En gisteren heb ik maar eens getest wat die naam bij mij eigenlijk doet. En het resultaat viel tegen. Weinig eigenlijk. Wat mensen zeggen over het ‘legendarische’ Veronica valt dan ook wel mee. Ik zat niet voor de tv met enorme kriebels in mijn maag. Succes is blijkbaar vluchtg. ‘Veronica’ is vervangen door ‘TMF’, ‘Yorin’ of ‘BNN’. Maar gisteren ging dan toch weer de tv tak van Veronica, in navolging van de radiotak, van start. Buiten een te lang filmpje over het verleden, viel de avond me niet tegen. Todat Mental Theo dan in beeld kwam. Maar de slogan ‘eindelijk weer iets fatsoenlijks op tv’ kon ik er niet echt uit ontdekken. Zonder Veronica was ik de avond denk ik ook wel doorgekomen. De programmering was niet vernieuwend.

Fatsoenlijk. Wat is eigenlijk de definitie van dat woord? ‘1 zich gedragend volgens de goede manieren => behoorlijk, correct, decent, gepast, keurig, netjes, welvoeglijk
2 aan redelijke eisen voldoend => behoorlijk’, zegt de dikke Van Dale. Maar dat viel wel ff tegen. Ik zag Menno Buch aangekondigd worden als nieuwe presentator. Ik kan me niet voorstellen dat hij ‘fatsoenlijke’ tv gaat maken. SEX lijkt het toverwoord in de programmering van Veronica TV. Overigens niet eens zo secht gedacht. Toen V8 met het programma ‘Boven de 18′ kwam, wist het VARA tv magazine ons te melden dat daarmee een behoorlijk marktaandeel werd gehaald. Het zelfde trucje haalt Veronica nu uit. Met sex kijkers trekken.

Eigenlijk is het stom om uberhaupt met televisie te beginnen. Er is al zoveel tv. Radio daarentegen is veel meer schaars. Als de omroepvereniging zich totaal op het verkrijgen van een etherfrequentie had gestort, konden ze zich straks 1 van de 9 noemen. In plaats van 1 van de 25 zoals dat nu op tv is. Daarbij komt nog eens dat radio natuurlijk een stuk goedkoper is dan de dure tv. Op de radio kan Veronica in een klap een van de grote spelers worden. Op de tv, is dat uitermate moeilijk. Veel mensen weten het tv-kanaal nie te vinden, ALS het al op de kabel zit.

Een bevestiging van bovenstaande kwam eigenlijk gisteren. Op de dag dat Veronica TV zijn herstart zou maken, werd bekend dat de omroepvereniging op zoek is naar een partner. En dat geeft wel aan hoe hoog de nood is. Ik zou Veronica dan ook aanraden om zich volledig op de radio te richten en de televisie even te laten voor wat het is. Maar ja, tv is zo’n magisch medium…

En dan de vraag of Veronica wel een etherfrequentie krijgt voor de radio. Mocht dat niet het geval zijn, dan geef ik de omroepvereniging weinig kans. Dan kan het wel eens het definitieve einde zijn van Veronica.

Ik vraag me dan ook af: hoe lang zal fort ‘Veronica’ nog overeind blijven….

Peter van Dal, mediaverslaggever