Home Landelijke radio Colin Banks: “dat geswitch met formats heb ik nooit begrepen”

Colin Banks: “dat geswitch met formats heb ik nooit begrepen”

Colin Banks begon in oktober als opvolger van Michiel Veenstra met het weekendprogramma ‘Ook Goeiemorgen’ op Radio Veronica. Daarvoor heeft hij jaren voor Noordzee FM gewerkt, waar hij zelfs een tijd lang de ochtendshow voor zijn rekening nam. Genoeg reden dus om eens met Colin te praten.

“Mijn radiocarriere begon in België, daar was ik dj op het landelijke station C-Dance,” zo vertelt Colin. “Op een gegeven hoorde ik dat Radio 538 in België wilde starten. Ik ben toen zo brutaal geweest om op Wim van Putten, hij begeleidde destijds de dj’s bij 538, af te stappen met de boodschap dat ik wel bij 538 in België wilde. Hij zei me dat ik een demo moest opsturen, dit deed ik en vier dagen later kreeg ik een telefoontje van programmaleider Bart van Leeuwen. Ik ging op een maandag op gesprek en Bart deelde me mee dat hij me voor Nederland wilde hebben. Die vrijdag mocht ik al proefdraaien, iets wat mede door de zenuwen niet echt vlekkeloos verliep. Gelukkig kreeg ik een tweede kans en mocht ik die week daarna nog een keer de nacht in, ditmaal ging het stukken beter.”

Colin werd vervolgens in de zomer van 1999 oproepkracht voor de nacht, waardoor hij de nodige uren maakte. “In september 1999 werd mij een vast contract geboden. Ik mocht in het weekend het programma ‘Wake Up Colin’ presenteren. Daarnaast werd ik vervanger waardoor ik alle programma’s behalve de ‘Top 40’ heb gepresenteerd. Later ben ik ook productie gaan doen, zo deed ik tijd lang de ‘Top 40’ voor Erik de Zwart en was ik side-kick van Cobus Bosscha in ‘Cobus & Co’. Ik heb ook nog een tijdje de ‘Hitfacts’ gelezen.”

“Ik werd door ze gebeld met de mededeling dat ze een ochtendjock zochten,” gaat Colin verder als we beginnen over zijn overstap naar Noordzee FM. “Ik wilde echter niet Frans Bauer en Marianne Weber aankondigen. Toen vertelden ze dat ze het format wilden veranderen, tegelijk had 538 een overschot aan dj’s waardoor ze mij liever als producer wilde hebben.” De overstap werd dan ook een feit en Colin begon in maart 2001 met de ochtendshow ‘Morning Call’ op Noordzee FM. “Ik ben in die tijd nooit bezig geweest met het feit dat het een prime-time programma was, ik wilde gewoon elke dag radio maken. Pas na een jaar realiseerde ik me wat voor prestatiedruk zo’n ochtendshow met zich meebracht.”

“In het najaar van 2002 kocht John de Mol Noordzee FM, waardoor er een formatswitch kwam in februari 2003. Ik had bij John al aangegeven dat een ochtendshow me te zwaar was en hij wilde Gordon graag hebben. Ze wilde me in eerste instantie hebben als side-kick, maar in overleg ben ik ’s middags een programma gaan doen. In het nieuwe format, dat er kwam als gevolg van de frequentieveiling (Noordzee kreeg de 100.7 FM van Sky Radio), mocht ik als dj slechts drie keer per uur vijftien seconden praten. Hier zijn destijds felle discussies over gevoerd en ik heb toen ook gezegd dat als ik iets anders zou vinden dat ik weg was. Ik kreeg gesprekken met onder meer Radio Veronica en Yorin FM, maar Erik de Zwart wilde me heel graag houden. Ik kreeg toen een hitlijst op zaterdagmiddag waar ik als dj veel in kwijt kon, daarnaast werd duidelijk dat het format niet lang stand zou houden.”

Het format hield inderdaad niet lang stand, want in december 2003 werd aan de medewerkers van Noordzee FM bekend gemaakt dat ze zouden stoppen met het format. “Sjaak Bral kwam tussen 12:00 en 14:00 uur en dat is iemand die zegt wat ie denkt en meer zijn eigen gang ging.. Dat betekende voor mij en de andere DJ’s dat wij weer een volledig programma konden maken. En langzaam aan kwamer er steeds meer bn’ers programma’s bij ons maken. Er ontstond intern een duidelijk strijd tussen de dj’s en de bn’ers. Ik had zelf zo iets van: ‘Winston Gerschtanowitz weet niks van muziek, die moet geen radio maken. Waarom krijgen die mensen een programma? Een dj krijgt toch ook niet zomaar een programma op tv?’ Jensen op tv en Froukje de Both bij 538 zijn hierop overigens positieve uitzonderingen.”

“Ik voelde me gedwongen een break te nemen, omdat er een conflict was tussen mij en Noordzee FM. Er is toen een hoop gebeurd, maar heb desondanks wel een gesprek gehad met Q, maar daar is niks uitgekomen,” zegt Colin over zijn plotselinge vertrek bij Noordzee in mei dit jaar.

Terugkijkend op Colin’s carriere bij Noordzee FM heeft hij van alles meegemaakt. Een aantal formatswitches en zowel de koop als verkoop van het station door John de Mol. “Dat geswitch met de formats van Noordzee heb ik nooit begrepen. Om een redelijk beeld te krijgen van je luistercijfers moet je een jaar wachten. Het switchen van Noordzee FM was een soort paniekvoetbal en heeft de zender zeker geen goed gedaan.’

Dit najaar was er na een radiostilte plots Radio Veronica. “Er was altijd een flirt met Radio Veronica, sinds de start van de zender. Nooit echt iets concreets, maar er was wel contact. Uunco Cerfontaine was in mijn laatste jaar bij 538 programmadirecteur, dus hem kende ik al. Toen Q niks werd kreeg ik van hem de kans om een weekendprogramma te maken bij Radio Veronica. Nu maak ik gewoon lekker twee keer per week een programma en ben ik de vaste vervanger van Erwin Peters. Verder heb ik mijn eigen bedrijf, ik produceer dancemuziek onder verschillende namen.”

“Dit is mijn derde station en dit is het wel voor mij,” besluit Colin zijn verhaal. “Het voelt goed, het format is leuk en ik hoef nu even niet elke dag op de radio zoals ik vroeger wilde. Ik heb tegenwoordig ook wel eens een dag geen zin, het is toch gewoon werk. De komende tijd laat ik het dan ook gewoon op me afkomen, heb op dit moment geen dromen.”