Home Landelijke radio CDA wil dat Tweede Kamer besluit over Max en DeNieuwe Omroep

CDA wil dat Tweede Kamer besluit over Max en DeNieuwe Omroep

Het CDA vindt dat de Tweede Kamer moet bepalen of DeNieuwe Omroep (DNO) en seniorenomroep MAX moeten worden toegelaten tot het publieke bestel. Dat zei CDA-kamerlid Joop Atsma vandaag op Radio 1. Nu bepaalt Staatssecretaris Van der Laan of de omroepen vanaf 1 september 2005 binnen het publieke bestel mogen uitzenden. “Ik eis van de Staatssecretaris dat ze de Tweede Kamer om een advies vraagt. Het zou vervolgens vreemd zijn als Van der Laan niet naar de kamer zou luisteren”, aldus Atsma, die denkt hiervoor een meerderheid in de Tweede Kamer te krijgen.

De Raad voor Cultuur en het bestuur van de Publieke Omroep wezen de plannen van MAX en DNO deze week nog naar de prullenbak. De omroepen zouden niets toevoegen aan het huidige aanbod. Het Commissariaat voor de Media bepaalde dat de omroepen zich wél aan de wettelijke eisen houden. “Als een omroep als MAX in korte tijd tachtig duizend leden kan werven, moet je wel drie keer nadenken voordat je ze afwijst”.

Atsma is bang dat het publieke bestel “niet open genoeg is”. Hij vindt dat MAX en DeNieuwe Omroep een plek moeten krijgen: “Als je kiest voor een bestel met ledengebonden organisaties, dan is het raar dat je voor nieuwe initiatieven de deur dicht houdt”.