Home Landelijke radio CDA en VVD tegenover elkaar over internet bij publieke omroep

CDA en VVD tegenover elkaar over internet bij publieke omroep

Het CDA is het niet eens met coalitiepartner VVD over de publieke omroep op internet. VVD-vicefractievoorzitter Van Miltenburg zei vanmorgen op Radio 1 dat ze vindt dat de publieke omroep zich moet concentreren op televisie en radio en minder op internet. CDA-Kamerlid Van Toorenburg is het daar niet mee eens.

Zij vindt dat de publieke omroep volop actief op het internet mag zijn. "De publieke omroep moet niet terug naar het stenen tijdperk", zegt ze. "Wij vinden dat internet niet los te zien is van de publieke omroep. Wel moet je voorzichtig zijn met hele nieuwe ontwikkelingen op internet die worden gefinancierd met grote reclameblokken."

Het ontplooien van extra activiteiten op internet komt volgens Van Miltenburg neer op een verkeerd gebruik van belastinggeld. Dat ontmoedigt volgens haar private ondernemingen om te investeren in internetactiviteiten. "Het is oneerlijke concurrentie. Met internetsites kun je nu nog maar weinig geld verdienen. Dan is het niet goed dat de omroep met publiek geld op internet actief is."

NOS-directeur Jan de Jong zegt dat radio, tv en internet niet meer te scheiden zijn. Hij benadrukt dat nos.nl geen aanval op krantensites is, maar een aanvulling. "We concurreren niet, we gebruiken dat wat we maken op tv en radio op een handige manier op internet en dat willen we graag blijven doen", zegt De Jong. Hij benadrukt dat het sowieso moeilijk is om geld te verdienen op internet, ook voor commerciële bedrijven.

Minister Van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zegt dat de invulling van de plannen voor de publieke omroep later komt en dat ze er nu niet verder op in wil gaan.