Home Landelijke radio Campagne voor wijziging publieke radiofrequenties

Campagne voor wijziging publieke radiofrequenties

De publieke omroepen beginnen eind augustus met een landelijke campagne om de nieuwe frequenties van Radio 1 tot en met 4 bekend te maken. Dat deelde de NOS dinsdag mee.

In het kader van de herschikking van het etherlandschap krijgen die zenders vanaf 1 september een andere frequentie. Deze zogenoemde zero-base operatie is bedoeld om meer ruimte te maken voor commerciële radiostations. Omdat de rechter in Rotterdam onlangs heeft besloten dat de commerciële zenders door een veiling aan een frequentie moeten komen, kunnen zij vanaf september nog niet over een nieuwe frequentie beschikken. Zij moeten wachten tot februari 2003. In de tussentijd worden stations gedoogd die nu al over een frequentie beschikken.

De publieke herverdeling kan wel beginnen. Per regio worden de diverse frequenties omgeschakeld, te beginnen met Noord-Holland (Wieringen) en Oost-Nederland (Markelo). De landelijke publieke zenders beschikken nu over 32 frequenties, na de operatie zijn dat er 23. In de campagne worden luisteraars via een telefoonnummer, website en Teletekstpagina op de hoogte gehouden van de veranderingen.