Home Landelijke radio B&W Amersfoort willen Omroep Amersfoort als lokale omroep

B&W Amersfoort willen Omroep Amersfoort als lokale omroep

Als het aan burgemeester en wethouders van Amersfoort ligt, wordt de zendmachtiging voor de lokale omroep verleend aan Omroep Amersfoort en niet aan RTV Eemstad. Dat schrijft Stad Amersfoort. Doorslaggevend is onder meer de ervaring die Omroep Amersfoort heeft in de bedrijfsvoering en productie voor radio en televisie. Het college noemt daarnaast ook de samenwerking van Omroep Amersfoort en RTV Utrecht als argument. Wethouder Kruyt denkt dat een intensievere samenwerking goed is voor zowel de kwaliteit van de programma’s als voor de financiële positie van de lokale omroep.

“Op de lange termijn redt een lokale omroep het financieel niet”, weet Kruyt. De samenwerking tussen Omroep Amersfoort en RTV Utrecht moet volgens hem plaatsvinden volgens het model zoals dat ook geldt tussen de lokale omroep in de stad Utrecht en RTV Utrecht. In een dergelijk model kan de lokale omroep in Amersfoort meeprofiteren van de provinciale geldstroom aan RTV Utrecht, denkt Kruyt.

Naast de samenwerking met RTV Utrecht pleit ook de samenwerking met het ROC in het voordeel van de Omroep, vindt het college. Een ander argument is het grote publieksbereik van Omroep Amersfoort. B&W merken bovendien op dat Omroep Amersfoort altijd al met beperkte subsidiemiddelen aan de prestaties heeft voldaan. Men had liever gezien dat de Omroep en RTV Eemstad hadden samengewerkt, maar gesprekken daarover mislukte onlangs omdat er onoverkomelijke verschillen bestaan over de personele invulling bij zo’n nieuwe omroep.

Het advies van het Amersfoortse college komt overeen met dat van Leusden. De gemeenteraden in Amersfoort en Leusden moeten zich binnenkort over het advies uitspreken. In Amersfoort wordt op 10 april een besluit genomen, in Leusden is dat twee dagen later. Als de gemeenteraden akkoord gaan, gaat het advies naar het Commissariaat voor de Media (CvdM), dat uiteindelijk beslist wie de zendmachtiging voor de lokale omroep krijgt. Zowel Omroep Amersfoort als RTV Eemstad kunnen in een hoorzitting voor het CvdM hun aanvraag toelichten. De zendmachtiging geldt voor een periode van vijf jaar.

Pas nadat het CvdM een besluit heeft genomen, komt het college met een voorstel voor de subsidiëring van de omroep. Daarvoor wordt opnieuw een accountantsonderzoek gehouden bij Omroep Amersfoort. Kruyt zegt dat hij overigens niet het idee heeft dat er op het gebied van financiën echt grote problemen zijn bij de Omroep. Kruyt denkt dat de gemeenteraad meer geld wil uitgeven aan de omroep. “In vergelijking met andere steden, stopt Amersfoort weinig geld in de lokale omroep.”

Vorig artikelBuma/Stemra verliest monopolie
Volgend artikelNieuwe naam en logo’s voor publieke omroep